Bajaderka

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Przepis pochodzi z książki "Ciasta z czekoladą i miodem" z serii Biblioteka Poradnika Domowego.

Składniki:

50 dag mąki - (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny

20 dag cukru pudru - (dałam zwykły drobny + 1 op. cukru waniliowego)
2 jajka

ponadto:

1 szklanka mleka
2 łyżki czekolady w proszku
kieliszek rumu - (u mnie amaretto)
15 dag bakalii
powidła śliwkowe do przełożenia - (dżem z czarnej porzeczki)

Przygotowanie:

- Masło siekamy z przesianą mąką z proszkiem. Dodajemy kogiel-mogiel i zagniatamy ciasto.
- Dzielimy na 2 nierówne części. 1/3 ciasta wyłożyłam formę o śr. 24cm, 2/3 w 21cm. Piekłam w 200 C ok.20-30 min.
- Cieńszy placek posmarować powidłami.
- Drugi placek, jeszcze ciepły pokruszyć, dodać bakalie, czekoladę - zalać ciepłym, przegotowanym mlekiem wymieszanym z alkoholem (najlepiej wylać część mleka, wymieszać i wylać resztę).
- Wyłożyć na placek z powidłami, wyrównać i polać polewą czekoladową.

Smacznego!

P091110_13.01.jpg
 

Załączniki

  • P091110_13.01.jpg
    P091110_13.01.jpg
    53.2 KB · Wyświetleń: 8

mariola196412

Member
Wrz 1, 2010
95
0
0
uuuuuuuu bajaderki jeszcze nie robilam wyglada apetycznie
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif