- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki "Ciasta z czekoladą i miodem" z serii Biblioteka Poradnika Domowego.
Składniki:
50 dag mąki - (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru - (dałam zwykły drobny + 1 op. cukru waniliowego)
2 jajka
ponadto:
1 szklanka mleka
2 łyżki czekolady w proszku
kieliszek rumu - (u mnie amaretto)
15 dag bakalii
powidła śliwkowe do przełożenia - (dżem z czarnej porzeczki)
Przygotowanie:
- Masło siekamy z przesianą mąką z proszkiem. Dodajemy kogiel-mogiel i zagniatamy ciasto.
- Dzielimy na 2 nierówne części. 1/3 ciasta wyłożyłam formę o śr. 24cm, 2/3 w 21cm. Piekłam w 200 C ok.20-30 min.
- Cieńszy placek posmarować powidłami.
- Drugi placek, jeszcze ciepły pokruszyć, dodać bakalie, czekoladę - zalać ciepłym, przegotowanym mlekiem wymieszanym z alkoholem (najlepiej wylać część mleka, wymieszać i wylać resztę).
- Wyłożyć na placek z powidłami, wyrównać i polać polewą czekoladową.
Smacznego!

Składniki:
50 dag mąki - (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru - (dałam zwykły drobny + 1 op. cukru waniliowego)
2 jajka
ponadto:
1 szklanka mleka
2 łyżki czekolady w proszku
kieliszek rumu - (u mnie amaretto)
15 dag bakalii
powidła śliwkowe do przełożenia - (dżem z czarnej porzeczki)
Przygotowanie:
- Masło siekamy z przesianą mąką z proszkiem. Dodajemy kogiel-mogiel i zagniatamy ciasto.
- Dzielimy na 2 nierówne części. 1/3 ciasta wyłożyłam formę o śr. 24cm, 2/3 w 21cm. Piekłam w 200 C ok.20-30 min.
- Cieńszy placek posmarować powidłami.
- Drugi placek, jeszcze ciepły pokruszyć, dodać bakalie, czekoladę - zalać ciepłym, przegotowanym mlekiem wymieszanym z alkoholem (najlepiej wylać część mleka, wymieszać i wylać resztę).
- Wyłożyć na placek z powidłami, wyrównać i polać polewą czekoladową.
Smacznego!
