IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kiełbasa z kiszoną kapustą w pomidorach*
Mała_Mi
post 29 Dec 2010, 09:41
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Pyszny i szybki obiad, z gatunku tych ciepłych, swojskich i domowych, a przy tym niedrogich i łatwych w wykonaniu. Kapusta syci i rozgrzewa, ale nie jest wcale ciężka. Dodatek pomidorów jest jak dla mnie przepyszny.

Załączony plik  kie_b_z_kapust_.JPG ( 105.46K ) Suma pobrań: 1


4 kiełbaski

40 dag kiszonej kapusty ( odciśniętej z soku)
1 duża cebula
1 pomidor
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki dobrego keczupu
1 łyżeczka pierzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej


Cebule obrać i posiekać w kostkę. Zrumienić w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodać listek laurowy, pieprz, kminek i ziele angielskie. Kapustę pokroić drobno, dodać do cebuli, chwilę razem smażyć, aż kapusta zrobi się szklista. Zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać obranego, pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, koncentrat i keczup, i dusić do miękkości ok. 15 min. ( Jeśli woda za szybko wyparuje, w razie potrzeby trochę dolać, lecz nie może być jej za dużo - kapusta ma być gęsta, a nie zamienić się w zupę). Dodać kiełbaski wymieszać i gotować razem, aż kiełbaski będą miękkie. Gdy woda odparuje a kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.

Z łyżki masła i łyżki maki pszennej zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić kapustę. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Doruśka
post 17 Jan 2011, 21:17
Post #2


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.233
Dołączył: 28-March 06
Użytkownik nr: 1.578



czy myślisz,że parówki grube się nadadzą?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 18 Jan 2011, 01:33
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.999
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Alez Mi! Ty masz Kawy talerz! icon_wink.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 18 Jan 2011, 08:30
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Doruśka, myślę, że jak najbardziej się nadadzą icon_smile.gif

Ker, Kawa mi sama pożyczyła do celów artystycznych, aby mógł zaistnieć medialnie Załączony plik  pffffff.gif ( 1001bajtów ) Suma pobrań: 0

icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Doruśka
post 18 Jan 2011, 08:44
Post #5


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.233
Dołączył: 28-March 06
Użytkownik nr: 1.578



Dzieki icon_smile.gif to juz wiecie co mam dziś na obiad:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 18 Jan 2011, 09:31
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Zatem trzymam kciuki i życzę smacznego icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 18 Jan 2011, 16:24
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.999
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



ladne te talerze
Go to the top of the page
 
+Quote Post
martyna22a
post 19 Jan 2011, 11:03
Post #8


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 803
Dołączył: 9-February 09
Skąd: BE
Użytkownik nr: 13.902



zrobilam, dobre tylko zawsze mam problem z tym czy plukac kapuste, jak wyplucze to nie czuje jej smaku,teraz nie plukalam to znowu za kwasne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Doruśka
post 19 Jan 2011, 12:03
Post #9


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.233
Dołączył: 28-March 06
Użytkownik nr: 1.578



Kapusta o tej porze roku juz jest mocno kwaśna icon_smile.gif
zrobiłam rewelacja! takiego smaku kapusty szukałam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 19 Jan 2011, 13:23
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Martyno, kwaśność kapusty trzeba za każdym razem oceniać indywidualnie: raz pod względem kapusty, jaka nam się akurat trafiła, a dwa, pod względem indywidualnego smaku. Jeden lubi bardziej, inny mniej kwaśne.

Doruśka, ogromnie się cieszę! icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
martyna22a
post 19 Jan 2011, 14:57
Post #11


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 803
Dołączył: 9-February 09
Skąd: BE
Użytkownik nr: 13.902



troche poslodzilam i dodalam marchewke , w rezultacie wyszlo pyszne,nie ma juz sladu po kielbaskach lecker.gif dziekuje Mi bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 19 Jan 2011, 19:57
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



To super, że się udało wyrównać kwaśność i jesteś zadowolona icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
futro76
post 16 Feb 2011, 00:03
Post #13


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 200
Dołączył: 27-July 09
Skąd: poznań
Użytkownik nr: 16.831



weszło na stałe w repertuar icon_smile.gif z kiełbaskami piastowskimi
Załączone pliki
Załączony plik  DSC01998.JPG ( 108.89K ) Suma pobrań: 0
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 16 Feb 2011, 10:09
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Futro- bardzo się cieszę!
Dzięki za apetycznie zdjęcie icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th July 2019 - 17:51