IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Babka drożdżowa marcepanowo-orzechowa
paula
post 19 Jan 2005, 17:38
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



Wspaniala babeczka, ktora w tamtym roku na wielkanoc zrobila furore!!!

Jest rzeczywiscie wysmienita i juz sie nie moge doczekac swiat, chyba ze nie wytrzymam to i wczsniej zrobie

Autora prosze o niewahanie sie i przyznanie do tego dziela

ciasto drozdzowe:
50 dag maki
40 g drozdzy
400 ml mleka
2 zoltka
100 g masla
60 g cukru
aromat waniliowe- kilka kropel

NAdzienie:

40 dag orzechow wloskich
30 dag masy marcepanowej
4 lyzki rumu
bialko
polewa orzechowa


Drozdze+lyzka cukru rozetrzec,, rozprowadzic cieplym mlekiem, wymieszac z taka iloscia maki aby stworzyla gestosc kwasnej smietany, odstawic do wyrosniecia.

Zoltka utrzec z pozostalym cukrem.Tluszcz stopic, lekko przestudzic, gdy rozczyn podwoi objetosc , wlac do jajek, dodac pozostala make- wyrabiac do pecherzykow, dodajac stopniowo tluszcz.

NAdzienie: 3/4 orzechoe drobno posiekac, marcepan pokruszyc, utrzec ze 100 ml mleka.Dodac orzechy, rum i bialko, dokladnie wymieszac.


Forme z kominkiem natluscic, ciasto rozwalkowac 60 na 60, rozsmarowac na nim nadzienie, zwinac i przekroic.Ulozyc w formie jeden na drugimi odczekac okolo 15 minut az sie polacza.Piec w 180C przez 45 minut.polac polewa orzechowa

Udekorowac orzechami lub platkami migdalowymi


PYSZNOSC!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 20 Jan 2005, 16:38
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



no nie ma autora , szkoda, ale babe i tak bardzo goraco polecam!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 10 Mar 2005, 15:21
Post #3


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Paula! jakie to musi być dobre! Skuszę się na Wielkanoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 24 Mar 2005, 15:15
Post #4


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Podniosę sobie, bo będę piec, a lubię mieć wskazówki na wierzchu.
Wydrukowane też mam, jakby kto pytał. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 24 Mar 2005, 15:18
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



hehe, ja chyba zrobie ciasto jutro wieczorwem , aupieke rano w sobote tak jak Iguana radzila icon_smile.gif

Tak jeszcze tylko mysle czy ja przypadkowo w tamtym roku nie polewalam na koncu gotowa polewa orzechowa Normalnie nie pamietam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 24 Mar 2005, 17:16
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Ale błędy są w przepisie: dwa razy jest podane masło po 100g a mleka nie ma w ogóle.
Zrobiłam dzisiaj to ciasto ale niechcący sobie rozerwałam roladę przed włożeniem do foremki i mi trochę nie ładne wyszło. Zobaczymy jakie będzie w smaku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 24 Mar 2005, 17:21
Post #7


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



kurcze, Beata wiesz co , dobrze ze zauwazylas!!!!!!

SZybko dzisiaj sprawdze z wydrukowanym przepisem - tym co mam u siebie w szafce i zmienie tak zeby ci co jutro pieka ( i ja sama tyma sasmym ) nie mieli zadnych watpliwosci)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 24 Mar 2005, 18:28
Post #8


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Beata, i jak babka? Wrzucisz fotkę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 24 Mar 2005, 20:48
Post #9


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



Wszytko naprawione!!!Mozna robic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 25 Mar 2005, 04:05
Post #10


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



BeatkoSz zrobilas babe pokaz pleaseee zdjecie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 25 Mar 2005, 12:57
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



ja pokaze ale jutro rano
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 26 Mar 2005, 17:51
Post #12


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Zrobiłam! Ledwo się powstrzymalam przed wyjadaniem masy. icon_smile.gif

babka wyrosła mi ogromna, taka, że nadzienie urwało jej kopułkę.
Ale nic to. Dała się wyjąć z foremki. Oblałam ja polewą czekoladową.

Z ciasta, które mi zostało, zrobiłam mały kołacz, upieklam i zamroziłam. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 26 Mar 2005, 18:52
Post #13


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



Malinno,, moja tez wyrosla jak glupia. To chyba dlatego ze zamist trzymac ja 15 minut aby sie obie czesci polaczyly to trzymalam pare godzin i chcialam jeszcze wiecej nawet do rana ale sie balam ze do rana mi cala wyplynie

Ja tezpolewy orzechowej nie moglam znalesc to oblalam czekoladowa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 27 Mar 2005, 20:10
Post #14


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Baba jest super! Zbiera same pochwały!

Dzięki paula za wpisanie przepisu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 25 Oct 2005, 01:12
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.190
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59





marcepan i orzech, a ja nic nie wiem

pokazcie zdjecie

bo jak nie to ja pokaze

czy to ciasto jest na tyle elastyczne, ze moge je rozciagnac rekami, czy raczej od razu nastawic sie na traktowanie butelka??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 25 Oct 2005, 14:19
Post #16


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



hmm, ciacho robilam cale 3 razy i za kazdym razem bylo dosc elastyczne

A zdjec brak, to znaczy moze Malinna ma?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 26 Oct 2005, 09:47
Post #17


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Też nie mam zdjęć. Nie miałam aparatu. Ale moje też elastyczne było. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Agata
post 28 Feb 2006, 17:55
Post #18


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.214
Dołączył: 7-October 05
Użytkownik nr: 819



Podnoszę wątek, bo Wielkanoc za pasem a ciasto pyszne musi być
ale mam problem z marcepanem, bo u mnie można kupić tylko te "chlebki" marcepanowe i nie wiem czy takie się nadadzą? A może można wykorzystać masę marcepanową z krajanki Bajaderki?
No i kolejne pytanie na jakiej wielkości blaszkę ta baba jest?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 28 Feb 2006, 18:14
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



I nikt zdjęcia nie wstawił, ja też nie, bo było straszne to ciasto jak pamiętam, rozpierdzieliło mi się całe jeszcze na surowo i nie było czego pokazywać. Ja użyłam masy marcepanowej od krajanki bajaderkowej i z tego co pamiętam robiłam ciasto w formie do baby z kominkiem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Agata
post 28 Feb 2006, 18:18
Post #20


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.214
Dołączył: 7-October 05
Użytkownik nr: 819



Beata a jakie jest w smaku to ciasto? Czy to faktycznie taka rewelacja jak dziewczyny opisują?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd October 2019 - 19:27