Shish Taouk*

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Źródło: http://arabic-food.blogspot.com/2011/01/sh...en-skewers.html

Składniki w moich trochę zmienionych proporcjach (na 12 "szczupłych" szaszłyków):

4 kurczakowe piersi
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
ok. 2/3 cytryny
120 g koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
niecała łyżka ostrej papryki
trochę ponad 0.5 łyżeczki soli
trochę ponad 0.5 łyżeczki czarnego pieprzu

dodatkowo: patyczki do szaszłyków

Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i lekko siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.

Mieszamy jogurt z koncentratem pomidorowym, oliwą, sokiem z cytryny , czosnkiem i przyprawami. Kawałki kurczaka wkładamy do otrzymanej marynaty, dokładnie w niej obtaczamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (w przepisie podane było od 2 do 8 godzin, u mnie stały 4 godzin).

Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na szaszłykowe patyczki i grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej, jeśli na prawdziwym grillu to warto namoczyć patyczki). Można też upiec je w piekarniku (pamiętając wcześniej o namoczeniu patyczków by się nie spaliły).

Szaszłyki podałam z żółtym ryżem z czerwoną papryką i czerwoną cebulą, doprawionym kuminem, solą i pieprzem.

IMG_3791.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3791.JPG
    IMG_3791.JPG
    185.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Wyglądają apetycznie! Na pewno do spróbowania w okresie grillowym. Samo mięsko może fajnie smakować na obiad. A jakby je poprzetykać trochę papryką i cebulką na przykład?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kiedys robilam wedlug przepisu podanego przez Paule
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=409&hl=
Nam bardzo smakowalo, pamietam
icon_wink.gif

Kiedys zrobie w Twojej wersji, tylko od razu mowie - nie wiem kiedy
icon_mrgreen.gif
- to moze potrwac
icon_wink.gif
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Moniak @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084767Wyglądają apetycznie! Na pewno do spróbowania w okresie grillowym. Samo mięsko może fajnie smakować na obiad. A jakby je poprzetykać trochę papryką i cebulką na przykład?
Ja je robiłam na patelni grillowej i wyszły świetnie. Moje zostały przyrządzone zgodnie z wytycznymi, ale myślę że dodatkowe składniki mogłyby być ok.

Caritka @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084773Kiedys robilam wedlug przepisu podanego przez Paule
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=409&hl=
Nam bardzo smakowalo, pamietam
icon_wink.gif

Kiedys zrobie w Twojej wersji, tylko od razu mowie - nie wiem kiedy
icon_mrgreen.gif
- to moze potrwac
icon_wink.gif
Bardzo polecam, bo naprawdę są pyszne
icon_smile.gif