- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Źródło: http://arabic-food.blogspot.com/2011/01/sh...en-skewers.html
Składniki w moich trochę zmienionych proporcjach (na 12 "szczupłych" szaszłyków):
4 kurczakowe piersi
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
ok. 2/3 cytryny
120 g koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
niecała łyżka ostrej papryki
trochę ponad 0.5 łyżeczki soli
trochę ponad 0.5 łyżeczki czarnego pieprzu
dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i lekko siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
Mieszamy jogurt z koncentratem pomidorowym, oliwą, sokiem z cytryny , czosnkiem i przyprawami. Kawałki kurczaka wkładamy do otrzymanej marynaty, dokładnie w niej obtaczamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (w przepisie podane było od 2 do 8 godzin, u mnie stały 4 godzin).
Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na szaszłykowe patyczki i grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej, jeśli na prawdziwym grillu to warto namoczyć patyczki). Można też upiec je w piekarniku (pamiętając wcześniej o namoczeniu patyczków by się nie spaliły).
Szaszłyki podałam z żółtym ryżem z czerwoną papryką i czerwoną cebulą, doprawionym kuminem, solą i pieprzem.

Składniki w moich trochę zmienionych proporcjach (na 12 "szczupłych" szaszłyków):
4 kurczakowe piersi
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
ok. 2/3 cytryny
120 g koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
niecała łyżka ostrej papryki
trochę ponad 0.5 łyżeczki soli
trochę ponad 0.5 łyżeczki czarnego pieprzu
dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i lekko siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
Mieszamy jogurt z koncentratem pomidorowym, oliwą, sokiem z cytryny , czosnkiem i przyprawami. Kawałki kurczaka wkładamy do otrzymanej marynaty, dokładnie w niej obtaczamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (w przepisie podane było od 2 do 8 godzin, u mnie stały 4 godzin).
Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na szaszłykowe patyczki i grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej, jeśli na prawdziwym grillu to warto namoczyć patyczki). Można też upiec je w piekarniku (pamiętając wcześniej o namoczeniu patyczków by się nie spaliły).
Szaszłyki podałam z żółtym ryżem z czerwoną papryką i czerwoną cebulą, doprawionym kuminem, solą i pieprzem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: