słodko-słona ciecierzyca do pochrupania jak orzeszki

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
  • kubek surowej ciecierzycy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • szczypta lub dwie chilli (jak ktoś lubi pikantnie)
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżka mąki
Ciecierzycę wypłukać dokładnie, zalać wodą i odczekać do następnego dnia.
Wypłukać, odcedzić.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ciecierzycę i pozostałe składniki, staraj się posypać równomiernie przyprawami, na koniec, gdy miód się rozpuści posyp mąką równomiernie i podsmażaj około 7-8 minut mieszając od czasu do czasu.

Gdy ostygnie, przesyp do miseczek, usiądź wygodnie i włącz film albo otwórz książkę
icon_smile.gif


Ciecierzyca jest jak słone orzeszki lub orzeszki pikantne w miodzie. Przyprawy możesz dodawać jakie chcesz i ile chcesz, do smaku. Ten krtótki czas smażenia sprawia, że ziarna ciecierzycy nie są całkiem miękkie, lecz jędrne.

Nam bardzo smakują
icon_smile.gif



 

cupcakeater

Member
Paź 3, 2009
9
0
0
Też tak robię i polecam:) dla mnie obowiązkowo ostra papryka i nieco miodu/cukru. To nawet tańsza opcja niż orzeszki, ze swojej strony mogę dodać, że lepiej robić mniej bo ciężko się powstrzymać
icon_mrgreen.gif
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
mam ochote na to danko ale aktualnie ciecierzyce mam tylko w puszce więc obawiam się , że bedzie za miękka, czy taką przekąskę można zrobić też z czarnegj fasolki (mam
icon_smile.gif
, robił ktośc z innych fasoli, grochów?