Lodowy tort "Beza & Nutella"

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Właściwie to nie wiedziałam gdzie go wstawić, czy do ciast czy do deserów. Ale niech już będzie tutaj
icon_smile.gif

Pyszne i proste
icon_smile.gif


Składniki:

* bezy (zrobione samodzielnie bądź kupione)
* słoiczek nutelli
* 550 ml zimnej kremówki
* ewentualnie cukier do smaku




BEZY:

* 3 białka, temp. pokojowej
* 3/4 szklanki cukru
* sok z 1/2 cytryny


Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Białka miksujemy do momentu uzyskania sztywnej piany.

Pod koniec ubijania wsypujemy STOPNIOWO cukier a następnie wlewamy sok z cytryny. Jeszcze chwilkę miksujemy.

Blachę pokrywamy papierem do pieczenia.

Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego (możemy też nakładać ją łyżeczką) i wyciskamy bezy na blaszkę w niewielkich odstępach (bezy urosną).

Pieczemy 20 minut w temp. 160 st, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.




Przygotowanie tortu.


Bezami wykładamy dno okrągłej formy. Warto wybrać tę z odczepianymi brzegami.

Zimną kremówkę miksujemy. Gdy powstanie sztywna bita śmietana, dodajemy nutellę i znów miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę wykładamy na spód bezowy, wygładzamy wierzch i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną bądź malutkimi bezami.

Kroi się bez problemu jeśli nóż zanurzymy na chwilkę w gorącej wodzie.

Smacznego
icon_smile.gif


tortlodowy043mediumsmal.jpg


torcikz040mediumsmall.jpg


Źródło: Tort
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Czy ta masa nada się do przełożenia tradycyjnego tortu z biszkopta?
Jakiej ona wychodzi konsystencji?
Nie umiem sobie wyobrazić jak połączyć lekką kremówkę z taką zbitą,ciężką nutellą.
A ponieważ uwielbiam jedno i drugie chciałabym spróbować takiego połączenia.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ciekawy pomysł. Szkoda, że w moim domu nutella nie znajduje amatorów.
Ale ten torcik "Truskawki w szampanie" rewelacja. Muszę zanotować przepis, by zrobić w sezonie.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
kasik @ 16 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092889Czy ta masa nada się do przełożenia tradycyjnego tortu z biszkopta?
Jakiej ona wychodzi konsystencji?
Nie umiem sobie wyobrazić jak połączyć lekką kremówkę z taką zbitą,ciężką nutellą.
A ponieważ uwielbiam jedno i drugie chciałabym spróbować takiego połączenia.
Nutella pzostawiona w temperaturze pokojowej jest miękka, więc myślę, że bez problemu się połączy z ubitą śmietaną.
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Wiem,że "nutka" jest miękka,ale jakaś taka ciężka a śmietana delikatna.
No nic spróbuję bo inaczej nie wytrzymam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy