- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Właściwie to nie wiedziałam gdzie go wstawić, czy do ciast czy do deserów. Ale niech już będzie tutaj
Pyszne i proste
Składniki:
* bezy (zrobione samodzielnie bądź kupione)
* słoiczek nutelli
* 550 ml zimnej kremówki
* ewentualnie cukier do smaku
BEZY:
* 3 białka, temp. pokojowej
* 3/4 szklanki cukru
* sok z 1/2 cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Białka miksujemy do momentu uzyskania sztywnej piany.
Pod koniec ubijania wsypujemy STOPNIOWO cukier a następnie wlewamy sok z cytryny. Jeszcze chwilkę miksujemy.
Blachę pokrywamy papierem do pieczenia.
Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego (możemy też nakładać ją łyżeczką) i wyciskamy bezy na blaszkę w niewielkich odstępach (bezy urosną).
Pieczemy 20 minut w temp. 160 st, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.
Przygotowanie tortu.
Bezami wykładamy dno okrągłej formy. Warto wybrać tę z odczepianymi brzegami.
Zimną kremówkę miksujemy. Gdy powstanie sztywna bita śmietana, dodajemy nutellę i znów miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę wykładamy na spód bezowy, wygładzamy wierzch i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną bądź malutkimi bezami.
Kroi się bez problemu jeśli nóż zanurzymy na chwilkę w gorącej wodzie.
Smacznego
Źródło: Tort

Pyszne i proste

Składniki:
* bezy (zrobione samodzielnie bądź kupione)
* słoiczek nutelli
* 550 ml zimnej kremówki
* ewentualnie cukier do smaku
BEZY:
* 3 białka, temp. pokojowej
* 3/4 szklanki cukru
* sok z 1/2 cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Białka miksujemy do momentu uzyskania sztywnej piany.
Pod koniec ubijania wsypujemy STOPNIOWO cukier a następnie wlewamy sok z cytryny. Jeszcze chwilkę miksujemy.
Blachę pokrywamy papierem do pieczenia.
Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego (możemy też nakładać ją łyżeczką) i wyciskamy bezy na blaszkę w niewielkich odstępach (bezy urosną).
Pieczemy 20 minut w temp. 160 st, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.
Przygotowanie tortu.
Bezami wykładamy dno okrągłej formy. Warto wybrać tę z odczepianymi brzegami.
Zimną kremówkę miksujemy. Gdy powstanie sztywna bita śmietana, dodajemy nutellę i znów miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę wykładamy na spód bezowy, wygładzamy wierzch i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną bądź malutkimi bezami.
Kroi się bez problemu jeśli nóż zanurzymy na chwilkę w gorącej wodzie.
Smacznego



Źródło: Tort