Muffiny bez proszku do pieczenia

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Znalezione na włoskich stronkach .. ale nie robione, zainteresowały mnie bo nie zawierają proszku a drozdze..

2 szklanki mąki
1/2 łyzeczki soli
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki drożdzy w proszku
1/2 szklanki mleka
2 jajka
4 łyzki roztopionego masła

Zółtka ubić na puszystą masę z cukrem i solą
dodac mąkę, drozdze, masło i pomalenku dolewać mleko, Dokłądnie wymieszac.
Białka ubic na sztywno i delikatnie wmieszać.
piec 20 -25 min w 170 st.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Byc moze chodzi o tzw. English Muffins
gruebel_2.gif
Podobne do tych: http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=40845
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
mi to nie przypomina english muffins kompletnie, takie zwykłe słabo wyrośniete buły wyjdą imho
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja zupelnie nie umiem oceniac na tzw. oko przepisow, w ktorych sa szklanki, cups, lyzki, lyzeczki itp. W rezultacie nie korzystam z takich przepisow. Te drozdze jednak mnie zainteresowaly. Okazuje sie, ze istnieje wiele przepisow wychodzacych poza muffinkowa klasyke. Teraz przymierzam sie do mufinkow wytrawnych, wiec rozgladam sie po roznych przepisach. Takze tych drozdzowych.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja zostawiłabym je jednak już w foremce do delikatnego wyrośnięcia, pewnie jeszcze ruszyłyby w piekarniku, mimo że to nie są klasyczne muffinki (vide zasada mokre+suche) to podoba mi się taki "drożdżowy" szybki przepis
icon_biggrin.gif
Marghe, lądują u mnie w kolejce
icon_smile.gif