Wyszywanka z twarogiem i makiem

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
DSC07515.JPG

forma 22*22

Składniki:

Ciasto:

125 g masła/margaryny
250-300 gram mąki
2 żółtka ( białka będą do piany na wierzch ciasta)
0,5 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka amoniaku (rozpuścić w śmietanie)
Powidła/dżem
Posiekane orzechy włoskie

Masa makowa:

1 szklanka maku (zaparzyć, ostudzić)
100 gram cukru
50 masła,
1 jajko

Utrzeć mak z cukrem i masłem, dodając jajko

Masa serowa:

400 – 500 g sera twarogowego (najlepszy jest taki prawdziwy, wiejski tłusty twaróg)
100 – 150 g cukru
50 g masła
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny

Pierwsza warstwa:

Z podanych składników na ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie części . Jedną część wykładamy do formy (ciasto trudno jest wałkować, więc lepiej wylepić nim dno formy palcami). Ciasto smarujemy cienko dżemem/powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubijamy pianę z cukrem i wykładamy na orzechy.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Druga warstwa:

Na dno formy wyłożyć drugą część ciasta i wylepić palcami. Ułożyć na cieście przygotowaną masę makową. Na masie makowej układamy masę serową: twaróg utrzeć z cukrem, masłem i żółtkami. Dodać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Dobrze ubić razem
Pieczemy w temp. .160-170 stopni, około 40-50 minut.


Warianty kremu:

I wariant

1 szklanka cukru pudru
300 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

II wariant (ja robiłam ten wariant)

1 szklanka śmietany
1 szklanka cukru
1 opakowanie galaretki wiśniowej ( 90 g)
300 g masła

W rondelku zmieszać śmietanę i cukier. Postawić rondel na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. Dodać galaretkę i gotować jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić. Masło dobrze utrzeć i dodając po łyżce zimnej masy, wciąż ucierać.

Kremem przełożyć upieczone blaty ciasta i odstawić na kilka godzin.
 

Załączniki

  • DSC07515.JPG
    DSC07515.JPG
    38.2 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Aniu, przeapetycznie prezentuje się Twoje ciasto
eek2.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Anni stęskniłam się już za Tobą i Twoimi przepisami!a ciasto śliczne i na pewno pyszne!
a śmietana do kremu (II wariant) ile procent?18 ?36?
bo do ciasta chyba 18 wystarczy?
 

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Dzięki za miłe słowa, bardzo mi przyjemnie!!!
icon_rolleyes.gif




Krem z śmietaną 22%,ale może być i 30%,a do ciasta 18 %wystarczy.
 

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
jadlam to ciasto na Ukrainie (Zachodniej właśnie
icon_smile.gif
) , było cudowne, aż zapamiętałam nazwę! dziękuję Ci gorąco za ten przepis!!!
 

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Witam, wczoraj zrobiłam to ciasto i mam co do niego mieszane odczucia, masa z galaretką i śmietaną nie za bardzo nam smakowała (smakowała raczej jak masło z czymś słodkim) a po drugie wyszło jej strasznie dużo (według mnie za dużo). Ogólnie ciasto było dobre, warstwa makowa i serowa pyszna! Ale następnym razem pominę masę lub zrobię jej 1/3. Dziękuję za przepis
icon_smile.gif