- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

forma 22*22
Składniki:
Ciasto:
125 g masła/margaryny
250-300 gram mąki
2 żółtka ( białka będą do piany na wierzch ciasta)
0,5 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka amoniaku (rozpuścić w śmietanie)
Powidła/dżem
Posiekane orzechy włoskie
Masa makowa:
1 szklanka maku (zaparzyć, ostudzić)
100 gram cukru
50 masła,
1 jajko
Utrzeć mak z cukrem i masłem, dodając jajko
Masa serowa:
400 – 500 g sera twarogowego (najlepszy jest taki prawdziwy, wiejski tłusty twaróg)
100 – 150 g cukru
50 g masła
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
Pierwsza warstwa:
Z podanych składników na ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie części . Jedną część wykładamy do formy (ciasto trudno jest wałkować, więc lepiej wylepić nim dno formy palcami). Ciasto smarujemy cienko dżemem/powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubijamy pianę z cukrem i wykładamy na orzechy.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Druga warstwa:
Na dno formy wyłożyć drugą część ciasta i wylepić palcami. Ułożyć na cieście przygotowaną masę makową. Na masie makowej układamy masę serową: twaróg utrzeć z cukrem, masłem i żółtkami. Dodać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Dobrze ubić razem
Pieczemy w temp. .160-170 stopni, około 40-50 minut.
Warianty kremu:
I wariant
1 szklanka cukru pudru
300 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
II wariant (ja robiłam ten wariant)
1 szklanka śmietany
1 szklanka cukru
1 opakowanie galaretki wiśniowej ( 90 g)
300 g masła
W rondelku zmieszać śmietanę i cukier. Postawić rondel na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. Dodać galaretkę i gotować jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić. Masło dobrze utrzeć i dodając po łyżce zimnej masy, wciąż ucierać.
Kremem przełożyć upieczone blaty ciasta i odstawić na kilka godzin.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: