Ogniste babeczki z nutella

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hotcakes7se.jpg


Przepis pochodzi ze strony nutellausa , zdjecie tez z nutellausa


1 1/2 szkl Nutella( podzielic)
1 lyzka wody
1 lyzka cynamonu
1 l-czka cayanne
1/2 szkl masla
3 jaja
1/4 szkl brazowego cukru
1/2 szkl maki

UwaGA- ja dodalam jeszcze drobno posiekanych orzechow wloskich do ciasta i olejku rumowego


Rozgrzacpiekarnik do 180C. W malej misce polaczyc 1/2 szkl nutelli 1/2 z woda, cynamonem i cayenne az sie calkowicie wszystkie skladniki polacza

. Mla lyzeczka nalozyc nutellowa mikstura i uformowac z nich kulki ok 1,5 cm.POwinno starczyc na 12 okraglych kulek

Kulki wylozyc na aluminiowy papier i nastepnie nutellowe kuleczki wlozyc do zamrazarki na 15 minut


Maslo roztopic w malym garnku a nastepnie roztopione wymieszac z 1 szkl nutelli - wymieszac az masla o nutella sie polacza.

W sredniej misce wymieszac razem jajka i brazowy cukier. Nastepnie dodac maslano- nutellowa miksture -kiedy skladniki polacza sie dodac make.

Ciasto wlac do muffinkowej formy , cynamonowo nutellowe kulki wyciagnac z zamrazalnika a nastepnie wlozyc po jednej kulce do kazdego dolka.-Lekko przycisnac kulki aby cale kulki zostaly cale zanurzone w ciescie

Piec male cakes przez 15 minut, a nastepnie po upieczeniu odstawic na 10-15 minut az sie ochlodza


Serwowac na cieplo

Babeczki posypac pudrowym cukrem badz serwowac z bita smietana lub lodami waniliowymi
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Wyprobowane, zjedzone, talerze do czysta pooblizane :lol:

Bardzo polecam milosnikom czekolady, a szczegolnie nutelli. Na zimno tez niczego sobie - ta kulka w srodku wyglada i smakuje rewelacyjnie.