Walentynkowe serduszka drozdzowe
Absolutnie przepyszne! Pulchniutkie, a dzieki dodatkowi amoniaku jednoczesnie kruchutkie!
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
7 lyzek rozpuszczonego masla, lekko przestudzonego
220 ml (7/8 szklanki) cieplego mleka
1 jajko
2 lyzki cukru
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki amoniaku (niekoniecznie)
2 3/4 szklanki maki
2 lyzki rozpuszczonego masla
drobniutki cukier krysztal
Dodac wszystkie skladniki (oprocz dwoch ostatnich) do sporej miski i wyrobic na dosc gladkie ciasto, nie dluzej niz 10 minut. Zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na 30 minut. Ciasto podzielic na 20 czesci, z kazdej uformowac waleczek dlugosci okolo 30cm i formowac z nich serduszka (jakby zaokraglona litera "M", a potem laczyc nozki w szpic). Ukladac serduszka na posmarowanej maslem lub wylozonej pergaminem blasze, przykryc i pozwolic im lekko sie napuszyc przez 30 minut. Piec 9 minut w temperaturze 225 st.C, az beda zlociste. Zaraz po wyjeciu z piekarnika smarowac roztopionym maslem i posypac cukrem (moze byc cukier z cynamonem).
Najlepsze jedzone cieple!
Absolutnie przepyszne! Pulchniutkie, a dzieki dodatkowi amoniaku jednoczesnie kruchutkie!
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
7 lyzek rozpuszczonego masla, lekko przestudzonego
220 ml (7/8 szklanki) cieplego mleka
1 jajko
2 lyzki cukru
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki amoniaku (niekoniecznie)
2 3/4 szklanki maki
2 lyzki rozpuszczonego masla
drobniutki cukier krysztal
Dodac wszystkie skladniki (oprocz dwoch ostatnich) do sporej miski i wyrobic na dosc gladkie ciasto, nie dluzej niz 10 minut. Zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na 30 minut. Ciasto podzielic na 20 czesci, z kazdej uformowac waleczek dlugosci okolo 30cm i formowac z nich serduszka (jakby zaokraglona litera "M", a potem laczyc nozki w szpic). Ukladac serduszka na posmarowanej maslem lub wylozonej pergaminem blasze, przykryc i pozwolic im lekko sie napuszyc przez 30 minut. Piec 9 minut w temperaturze 225 st.C, az beda zlociste. Zaraz po wyjeciu z piekarnika smarowac roztopionym maslem i posypac cukrem (moze byc cukier z cynamonem).
Najlepsze jedzone cieple!
