- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Przepis z gazetki - Ciasta sprawdzone przepisy. Polecam!
Ciasto:
250 g margaryny lub masła,
1 ½ szklanki cukru (dałam szklankę),
3 łyżki kakao,
1 łyżka cukru waniliowego,
4 jajka,
1 ½ szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
500 g śmietany 36% - dałam 600g 30%,
4 łyżeczki żelatyny – dałam 5,
1 opakowanie miętowych landrynek – 90 g,
*barwnik zielony (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 opakowania ciastek z galaretką w czekoladzie,
Polewa czekoladowa: (zaczerpnięta z forum cin-cin ale niestety nie mam zapisane od kogo)
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany,
3 łyżki kakao,
60 g masła,
1 łyżeczka żelatyny
Ciasto: masło roztopić, wsypać cukier i kakao. Wlać 5 łyżek wody, wymieszać, wystudzić. Wbić żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy (26x33 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni.
Masa: landrynki rozgnieść (włożyłam je w foliowy woreczek i walnęłam kilka razy tłuczkiem), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać, ostudzić. Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści, przestudzić. Śmietanę ubić. Dolać syrop z landrynek, żelatynę i barwnik.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować połową masy. Ułożyć ciastka. Posmarować resztą masy. Przykryć drugim płatem ciasta. Polać polewą (Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić)
Ciasto:
250 g margaryny lub masła,
1 ½ szklanki cukru (dałam szklankę),
3 łyżki kakao,
1 łyżka cukru waniliowego,
4 jajka,
1 ½ szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
500 g śmietany 36% - dałam 600g 30%,
4 łyżeczki żelatyny – dałam 5,
1 opakowanie miętowych landrynek – 90 g,
*barwnik zielony (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 opakowania ciastek z galaretką w czekoladzie,
Polewa czekoladowa: (zaczerpnięta z forum cin-cin ale niestety nie mam zapisane od kogo)
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany,
3 łyżki kakao,
60 g masła,
1 łyżeczka żelatyny
Ciasto: masło roztopić, wsypać cukier i kakao. Wlać 5 łyżek wody, wymieszać, wystudzić. Wbić żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy (26x33 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni.
Masa: landrynki rozgnieść (włożyłam je w foliowy woreczek i walnęłam kilka razy tłuczkiem), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać, ostudzić. Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści, przestudzić. Śmietanę ubić. Dolać syrop z landrynek, żelatynę i barwnik.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować połową masy. Ułożyć ciastka. Posmarować resztą masy. Przykryć drugim płatem ciasta. Polać polewą (Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić)