IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

14 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Polewa kakaowa, z żelatyną, łatwa do krojenia.
Cinka
post 18 Jan 2007, 11:28
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.520
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Polewa kakaowa z żelatyną:

4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.

Załączony plik  polewa.JPG ( 170.68K ) Suma pobrań: 307
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 18 Jan 2007, 18:30
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Brzmi ciekawie. Zapisane do wypróbowania icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 18 Jan 2007, 18:32
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.520
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



daumen.gif cieszę się wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 20 Jan 2007, 21:34
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.520
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Dodałam zdjęcie.
Trudno było mi uchwycić połysk polewy - ale wprawne oko dostrzeże jak się w niej odbijają okruszki orzechowej posypki icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 28 Jan 2007, 21:37
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Cóż mogę powiedzieć gruebel_2.gif
Takiej polewy nigdy nie udało mi się zrobić anbetung.gif Pięknie lśniąca, super się kroi jakby jej wcale nie było icon_eek.gif nic się nie klei do noża, nie łamie się, no cud miód cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 28 Jan 2007, 21:48
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.520
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Cieszę się że ci się spodobała icon_mrgreen.gif dance.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 28 Jan 2007, 21:52
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Innej już nie będę robiła fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela2225
post 18 Feb 2007, 21:05
Post #8


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.973
Dołączył: 28-January 06
Skąd: Warmia i Mazury
Użytkownik nr: 1.298



Super jest ta polewa dzięki wielkie anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 19 Feb 2007, 00:51
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.520
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



A nie ma za co - cieszę się że ci się spodobała daumen.gif
Ja też ją lubię icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 5 Mar 2007, 09:39
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.858
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Zapisałam i przy najbliższej okazji skorzystam z tego przepisu anbetung.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 5 Mar 2007, 10:27
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.520
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Bardzo mi miło i mam nadzieję że będziesz zadowolona daumen.gif
wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
miszka52
post 5 Mar 2007, 16:13
Post #12


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.306
Dołączył: 29-October 06
Skąd: Narost i rzadziej Szczecin
Użytkownik nr: 2.555



Hmmm... to może zrobię murzynka... ;D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 31 Mar 2007, 14:08
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Urodzinową babę właśnie polałam,
ta polewa jest cudna i gładziutka, no taka aksamitna nooo lecker.gif
to co zostało zjadłam luzem lecker.gif icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 31 Mar 2007, 16:08
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.520
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



banana.gif cieszę się że kolejna osoba zadowolona cheers.gif za to icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 31 Mar 2007, 20:17
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Cinka @ 31 Mar 2007, 17:08 ) *
banana.gif cieszę się że kolejna osoba zadowolona cheers.gif za to icon_mrgreen.gif



Tak tak, jest rewelacyjna, polałam babą, a i po godzince podałam na stół,
nawet podałam dalej przepis, bo był zachwyt na tym niezwykłym połyskiem fiesgrins.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 1 Apr 2007, 21:11
Post #16


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



kasha zgadzam się z Tobą, polewa jest fantastyczna daumen.gif zawsze szukałam takiej co się nie łamie i lśni jak lusterko prawie icon_mrgreen.gif
A najlepiej smakuje wylizywana z rondelka icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 1 Apr 2007, 23:03
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.520
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



icon_lol.gif no u mnie też się nie marnuje ani deko... lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aniak9
post 3 Apr 2007, 13:01
Post #18





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 20-December 05
Użytkownik nr: 1.135



Mam pytanie,jaką śmietanę należy użyć, słodką czy kwaśną i ilu procentową?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 3 Apr 2007, 13:07
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.520
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Ja zazwyczaj daję taką jaką akurat mam w lodówce, czyli 12 lub 18 kwaśna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 5 Apr 2007, 13:11
Post #20


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Obżeram się właśnie tą polewą lecker.gif Za każdym razem jestem pełna podziwu dla tej polewy cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

14 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th November 2018 - 06:38