Klasyczny befsztyk szwedzki*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo, bardzo smaczne zestawienie. Przepis z ksiązki "Kuchnia skandynawska" Teresy Cichowicz-Porada.

befszw.JPG

befsztyki:
25 dag mielonej wołowiny (na 3 befsztyki)
1 łyżka musztardy
sól i pieprz do smaku

dodatkowo:
2 duże cebule ( lub 3 mniejsze)
3 jajka wilkości "S"


Mięso wyrobić z musztardą i przyprawami. Udstawić na chwilę.

W tym czasie obrać cebule, przekroić je na pół i pokroić na plastry.

Z mięsa uformowac zgrabne befsztyki, usmażyć ( tak, bez panierki) na patelni grillowej lub na zwykłej patelni teflonowej na niewielkiej ilości oleju.

Kiedy befsztyki się smażą, na niewielkiej ilości oleju zrumienić cebulę, oprószona sola i pierzem, by była pikantna. Ja dodałam także trochę majeranku.

Zrobić jajka sadzone.

Na talerzu układać najpierw porcję cebuli, potem befsztyk, a na wierzchu jajko.
 

Załączniki

  • befszw.JPG
    befszw.JPG
    104.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Vidarko, dziękuję za nazwę!
icon_biggrin.gif
Choć norweska, nie szwedzka - bardzo mnie cieszy
icon_biggrin.gif

Tego mi w tej książce brakuje - oryginalnych nazw.
Befsztyk nazywa się tam "klasyczny szwedzki" i nic nie jest wspomniane o kromce. Jest tak, jak napisałam.
Ale na grzance też na pewno smakuje wybornie
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: