Pieczony boczek z żeberkami*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Pieczony boczek z żeberkami (Svineribbe med sprøstekt)

pieczone.jpg

W Norwegii to danie podaje się tradycyjnie na wigilie,razem z ziemniakami,kapustą czerwoną,sosem pieczeniowym i dżemem borówkowym .

Na jedną porcję:

350 g boczku z żeberkami
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 dl wody
Mięso od strony żeberek pociąć w pasy a skórę ponacinać w kostkę,natrzeć solą i pieprzem,odstawić na 2 dni do lodówki.
Wyłożyć na blachę (brytfannę)skórą do dołu,wlać na dno blachy część wody ,nakryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 C na pół godziny.
Wyjąć z piekarnika,mięso przewrócić na drugą stronę i bez folii włożyć do piekarnika.Zmniejszyć temperaturę do 200 C.

W trakcie pieczenia dolać wody.
Cienkie żebra piec 1,5 godziny a grubsze od 2-2,5 godz.

Ja miałam średniej grubości boczek i wystarczyło pół + 1,5 godz
pieczone...jpg
 

Załączniki

  • pieczone.jpg
    pieczone.jpg
    36.4 KB · Wyświetleń: 2
  • pieczone...jpg
    pieczone...jpg
    19 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Pokaze jak wygladalo moje-uwielbiammmm
lecker.gif

531.JPG
 

Załączniki

  • 531.JPG
    531.JPG
    128.9 KB · Wyświetleń: 1

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
U Ciebie taki gruby boczek,ja ostatnio spotykam cienkie okazy.
Mięso bardzo smaczne,skórka chrupiąca,z borówkami "cud miód",
nie mogę ze względów zdrowotnych robić częstych powtórek,ale na święta zrobię znowu.