- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Pieczony boczek z żeberkami (Svineribbe med sprøstekt)
W Norwegii to danie podaje się tradycyjnie na wigilie,razem z ziemniakami,kapustą czerwoną,sosem pieczeniowym i dżemem borówkowym .
Na jedną porcję:
350 g boczku z żeberkami
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 dl wody
Mięso od strony żeberek pociąć w pasy a skórę ponacinać w kostkę,natrzeć solą i pieprzem,odstawić na 2 dni do lodówki.
Wyłożyć na blachę (brytfannę)skórą do dołu,wlać na dno blachy część wody ,nakryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 C na pół godziny.
Wyjąć z piekarnika,mięso przewrócić na drugą stronę i bez folii włożyć do piekarnika.Zmniejszyć temperaturę do 200 C.
W trakcie pieczenia dolać wody.
Cienkie żebra piec 1,5 godziny a grubsze od 2-2,5 godz.
Ja miałam średniej grubości boczek i wystarczyło pół + 1,5 godz


W Norwegii to danie podaje się tradycyjnie na wigilie,razem z ziemniakami,kapustą czerwoną,sosem pieczeniowym i dżemem borówkowym .
Na jedną porcję:
350 g boczku z żeberkami
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 dl wody
Mięso od strony żeberek pociąć w pasy a skórę ponacinać w kostkę,natrzeć solą i pieprzem,odstawić na 2 dni do lodówki.
Wyłożyć na blachę (brytfannę)skórą do dołu,wlać na dno blachy część wody ,nakryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 C na pół godziny.
Wyjąć z piekarnika,mięso przewrócić na drugą stronę i bez folii włożyć do piekarnika.Zmniejszyć temperaturę do 200 C.
W trakcie pieczenia dolać wody.
Cienkie żebra piec 1,5 godziny a grubsze od 2-2,5 godz.
Ja miałam średniej grubości boczek i wystarczyło pół + 1,5 godz

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: