Pieczony boczek z żeberkami*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Pieczony boczek z żeberkami (Svineribbe med sprøstekt)

pieczone.jpg

W Norwegii to danie podaje się tradycyjnie na wigilie,razem z ziemniakami,kapustą czerwoną,sosem pieczeniowym i dżemem borówkowym .

Na jedną porcję:

350 g boczku z żeberkami
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 dl wody
Mięso od strony żeberek pociąć w pasy a skórę ponacinać w kostkę,natrzeć solą i pieprzem,odstawić na 2 dni do lodówki.
Wyłożyć na blachę (brytfannę)skórą do dołu,wlać na dno blachy część wody ,nakryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 C na pół godziny.
Wyjąć z piekarnika,mięso przewrócić na drugą stronę i bez folii włożyć do piekarnika.Zmniejszyć temperaturę do 200 C.

W trakcie pieczenia dolać wody.
Cienkie żebra piec 1,5 godziny a grubsze od 2-2,5 godz.

Ja miałam średniej grubości boczek i wystarczyło pół + 1,5 godz
pieczone...jpg
 

Załączniki

  • pieczone.jpg
    pieczone.jpg
    36.4 KB · Wyświetleń: 2
  • pieczone...jpg
    pieczone...jpg
    19 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Pokaze jak wygladalo moje-uwielbiammmm
lecker.gif

531.JPG
 

Załączniki

  • 531.JPG
    531.JPG
    128.9 KB · Wyświetleń: 1

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
U Ciebie taki gruby boczek,ja ostatnio spotykam cienkie okazy.
Mięso bardzo smaczne,skórka chrupiąca,z borówkami "cud miód",
nie mogę ze względów zdrowotnych robić częstych powtórek,ale na święta zrobię znowu.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy