Duszone bok choy*

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Duszone bok choy

Azjatycka kapusta duszona z dodatkiem czosnku..

1 szklanka rosolu z kurczaka
2 lyzki masla
400g bok choy (najlepsze sa malutkie, mlodziutkie)
1 lyzeczka startego swiezego imbiru
2 zabki posiekanego czosnku
1/2 lyzeczki oleju sezamowego

Zagotowac rosol z maslem, jednym, posiekanym zabkiem czosnku i imbirem w glebokiej, duzej patelni. Ulozyc kapustki w rosole, przykryc i dusic do miekkosci na malym ogniu, okolo 5 minut. Przelozyc bok choy na talerz i trzymac w cieple. Pozostaly na patelni rosol zagotowac i zredukowac na silnym ogniu do okolo 1/4 szklanki, dodac pozostaly czosnek i olej sezamowy. Wymieszac i polac kapustki na talerzu.

Podawac jako dodatek do chinskich potraw.

34294rb.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
hhhhmmm te wszystkie przepisy tak smakowicie wygladaja...........
dziekuje wam bardzo

bajaderkoten bok choy to mala kapustka, bo widzialam taka w woreczku na kwasno, kupilam tez ale byla nie do porgryzienia :roll:
swiezej nie widzialam, ale musze popytac w sklepach chinskich
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
bok choy (pak choy) to wlasnie ta kapustka, ktora pokazala paula na zdjeciu
icon_smile.gif
Mlodziutkie sa pyszniejsze i delikatniesze, ale taka dojrzala tez moze byc, tylko te grubsze czesci trzeba dluzej dusic
icon_smile.gif


paula, a pekinska to po naszemu napa cabbage
icon_smile.gif
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Bajaderko - pyszna jest ta kapustka. Delikatna, maslana w smaku, z lekka nuta czosnkowo-imbirowa.
Udalo mi sie dostac tak jak polecalas baby bok-choy i pierwszy raz ja dusilam, bo te wieksze to zwykle obrabialam metoda stir-fry. Dziekuje za pyszny i szybki przepis.