Makaron imbirowo-sezamowy*

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Makaron imbirowo-sezamowy

Latwy, smaczny, pikantny - swietny dodatek do azjatyckich potraw

250g makaronu linguine
3-4 lyzki oleju sezamowego
3 lyzki posiekanych orzeszkow arachidowych

2 lyzki drobniutko startego imbiru
3 duze zabki czosnku, posiekane
6 lyzek sosu teriyaki
2 lyzki soku z limonki lub cytryny
1 lyzka sosu chili
garsc drobno posiekanej zielonej cebulki (dymki)

Ugotowac makaron al dente, odcedzic, wrzucic z powrotem do garnka (lub przelozyc do miski, w ktorej bedzie podawany), dodac lyzke oleju sezamowego i posiekane orzeszki, wymieszac i trzymac w cieple. W czasie kiedy makaron sie gotuje, przygotowac sos: W malym rondelku lub patelni podgrzac 2-3 lyzki oleju sezamowego, dodac imbir i czosnek i podgrzac mieszajac przez okolo 15 sekund, dodac sos teriyaki, sok z limonki i sos chili, dusic chwilke - 30 sekund. Dodac do makaronu razem z zielona cebulka, wymieszac i zaraz podawac.

img78835oo.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Tak, ten sam
icon_smile.gif
Jest tez w mojej mniamowej ksiazce - musze tylko zrobic lepsze zdjecie :wink:
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
zrobilam bajaderko i wyszlo bardzo smaczne.!! DOdalam tylko ziaren sezamu , no i musialam sama robic terriyaki sos bo nie wiedzialam ze nie mamy.

Podalam z kurczakiem pikantnym po chinsku i super sie skomponowalo!!

Dziekuje!
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Teriyaki to azjatycki (japonski) sos, najczesciej uzywany do marynat - powinien stac na polce tuz obok sosu sojowego.
Albo mozna zrobic samu w domu
icon_smile.gif


1/2 szklanki dobrej jakosci sosu sojowego (koniecznie naturalnie fermentowanego)
1/2 szklanki mirin lub sherry
2 lyzki posiekanego czosnku
2 lyzki drobno startego imbiru
2 lyzki miodu

Wszystko to podgrzac w malym rondelku i duissc na malym ogniu przez okolo 5 minut. Dobrze wystudzic i uzyc w przepisie - mozna przecedzic, zlac do butelki i przechowywac w chlodnym miejscu kilka tygodni.