Rożki-pierożki :)*

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Potrzebne nam:
- ciasto francuskie
- pieczarki
- cebula (mozna pominąć)
- kapusta (wloska, biala albo pekinska)
- przyprawy: majeranek, papryka czerowna, sol i pieprz

Farsz: kapuste siekamy drobno albo tarkujemy, dusimy do miękkości. Na patelni podsmażamy (ja to robie bez tłuszczu, piecczary i tak puszczą wodę od soli i bedą sie dusić) pieczarki starkowane z cebulą drobno posiekaną. Dodajemy przyprawy.
Mieszamy kapustę z grzybami. Odparowujemy dość mocno.

W czasie jak farsz stygnie kroimy ciasto farancuskie w kwadraty (większe lub mniejsze). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy widelcem.

Pieczemy ok. 15-20 min. - do zrumienienia.

pier.jpg
 

Załączniki

  • pier.jpg
    pier.jpg
    23.3 KB · Wyświetleń: 1

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Polecam piec w trochę wyższej temperaturze - tak 225 - 240 stopni - ciasto o wiele lepiej rośnie i listkuje
icon_smile.gif

Pierożki na pewno pyszne, ja często robię z byle czym - np z wędliną wymieszaną z serem żółtym i ketchupem plus zioła do pizzy - takie nic na szybko a i tak dobre
lecker.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0