Kurczak Tijuana z czerwoną fasolą*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Smaczny i szybki przepis na kurczaka, wywodzący się z kuchni meksykańskiej.
Można podać w tortillach z kleksem kwaśnej śmietany lub z ryżem

tihuana.jpg

pierś kurczaka
1 cebula
1/2 zielonej papryki
1 puszka pomidorów siekanych
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cuminu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
chilli do smaku - powinno być lekko pikantne ( lub bardzo - zleży, jak lubimy)
sól i czarny pieprz do smaku

Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Cebulę i kurczaka zrumienić razem na dużej patelni. Dodać przyprawy, wymieszać. Dodać pokrojoną w drobną kostkę zieloną paprykę, wlać pomidory oraz czerwoną fasolę, lekko odsączoną z zalewy.
Wymieszać. Dusić razem ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
 

Załączniki

  • tihuana.jpg
    tihuana.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Zrobilam to danie w sobote i wyszlo bardzo smaczne
icon_biggrin.gif

Rzeczywiscie bardzo szybkie i proste.
Jedynie co zmienilam, to to, ze calosc doprawilam odrobina cukru, bo czegos mi tam brakowalo.
Nie dodawalam go zbyt duzo, zeby nie wyszlo slodko -ostre, ale tylko tak, zeby "uzupelnic" smak
icon_wink.gif

Dodalam tez czosnek, bo jakos widzialam go w przepisie
icon_rolleyes.gif

dump.gif
icon_mrgreen.gif

W kazdym razie, nie stracilo to na smaku
icon_wink.gif


Wyszlo na prawde pycha i wchodzi na stale
icon_wink.gif

Dziekuje, Mala_Mi
bussi.gif


PICT0002.JPG
 

Załączniki

  • PICT0002.JPG
    PICT0002.JPG
    107.8 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Jejku, Caritko, jak ogromnie się cieszę!!!!
freu.gif

Szczypta cukru to zawsze dobry pomysł, a czosnek na pewno daniu nie mógł zaszkodzić, wręcz przeciwnie
icon_biggrin.gif