Dorsz pieczony na szpinaku*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Dorsz pieczony na szpinaku

Oryginalny przepis pochodzi z książki Iwony i Jaśka Pawłowskich "Ryby jak z tawerny", ale go trochę zmieniłam i w tej zmienionej formie podaję.

Składniki:
500 g filetów z dorsza, rozmrożonych, osuszonych, oprószonych solą i pieprzem
500 g świeżego szpinaku
100 ml śmietanki 30%
100 g fety
ok. 50 g masła
2 łyżki oleju lub oliwy
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
3 łyżki tartej bułki lub otrębów (u mnie pszennych i owsianych)
1 cytryna (sok i otarta drobno skórka)
50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina

Wykonanie:
Z wina, soku i skórki cytrynowej zrobić marynatę, w której umieścić osuszoną i przyprawioną rybę. Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Szpinak zblanszować, osączyć, pokrajać w paski. Na oliwie z łyżką masła krótko podsmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak, dusić kilka minut. Dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę fetę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem, wyłożyć szpinak, a na nim ułożyć filety dorsza.
Posypać je bułką tartą lub otrębami i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 -200 stopni na ok. 15 -20 minut. Na kilka ostatnich minut włączyć termoobieg.

Bardzo smaczne danie, polecam.
W oryginale wymagano piętnastominutowego duszenia szpinaku, moim zdaniem zupełnie zbędnie, oraz dodatku 150 g masła i szklanki (!) bułki tartej.

dorsz_na_szpinaku_z_fet_1.jpg

dorsz_na_szpinaku_z_fet_.jpg
 

Załączniki

  • dorsz_na_szpinaku_z_fet_1.jpg
    dorsz_na_szpinaku_z_fet_1.jpg
    102.6 KB · Wyświetleń: 3
  • dorsz_na_szpinaku_z_fet_.jpg
    dorsz_na_szpinaku_z_fet_.jpg
    89.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Joanno, a gdyby użyć np. parmezanu zamiast bułki tartej, to straci?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Robiłaś czy nastąpiła zmiana planów?
Ja go planuję na jutro - właśnie kupiłam pięknego dorsza i młody szpinak.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Dorsza mi wykupili. Ma być w przyszłym tygodniu, to zrobię.
Tak to jest jak się na ostatnią chwilę zakup zostawia.

Zdjęcie dodałaś, bardzo apetyczne.
anbetung.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Skorzystałam z Twojego pomysłu i zrobiłam wersję z grana padano zamiast otrębów:

dorsz_na_szpinaku_z_fet_.jpg

oraz wersję z otrębami, ale nie na szpinaku, a na pomidorach z pieczoną papryką i cukinią:

dorsz_na_pomidorach_z_papryk__i_cukini_.jpg

Uwielbiam dorsza.
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • dorsz_na_szpinaku_z_fet_.jpg
    dorsz_na_szpinaku_z_fet_.jpg
    94.6 KB · Wyświetleń: 2
  • dorsz_na_pomidorach_z_papryk__i_cukini_.jpg
    dorsz_na_pomidorach_z_papryk__i_cukini_.jpg
    88.6 KB · Wyświetleń: 2

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Joanno, bardzo to apetycznie wygląda.
Ja już dorsza kupiłam, ale póki co nei mam w ogóle ochoty na ryby. Poczekać musi w zamrażalniku aż mnie najdzie.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Wczoraj zrobiłam na obiad. Z braku dorsza użyłam nototenię, skorzystałam z pomysły Agatki i posypałam rybę parmezanem. Do powtórzenia, bo było bardzo dobre.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Dziś mam w planach inną wersję tego przepisu. Rybę chcę upiec samą i oddzielnie przygotować szpinak z fetą, by go jak najkrócej przetwarzać i nie stracił ładnego koloru, zwłaszcza, że mam młodziutkie listki z własnego ogrodu.
Zamiast dorsza będzie łupacz; już się marynuje w winie i cytrynie.

EDIT:
Zrobiłam jak zamierzałam; filety piekłam niespełna 15 minut.
Szpinak zachował ładny kolor i konsystencję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzisiaj spędziłam dzień na gotowaniu. Zrobiłam tego dorsza, usuwając ze szpinaku ser (bo nie lubię na ciepło), dodałam czosnek, gałkę muszkatołową i posypałam grana padano. Przedtem rybę zamarynowałam wg ostatnich wskazówek. Wyszło danie doskonałe. Dzięki za przepis. Pozdrowienia.
PS. Dałam bułkę tartą zamiast otrąb, bo ich nie lubię.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: