- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Dorsz pieczony na szpinaku
Oryginalny przepis pochodzi z książki Iwony i Jaśka Pawłowskich "Ryby jak z tawerny", ale go trochę zmieniłam i w tej zmienionej formie podaję.
Składniki:
500 g filetów z dorsza, rozmrożonych, osuszonych, oprószonych solą i pieprzem
500 g świeżego szpinaku
100 ml śmietanki 30%
100 g fety
ok. 50 g masła
2 łyżki oleju lub oliwy
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
3 łyżki tartej bułki lub otrębów (u mnie pszennych i owsianych)
1 cytryna (sok i otarta drobno skórka)
50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
Wykonanie:
Z wina, soku i skórki cytrynowej zrobić marynatę, w której umieścić osuszoną i przyprawioną rybę. Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Szpinak zblanszować, osączyć, pokrajać w paski. Na oliwie z łyżką masła krótko podsmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak, dusić kilka minut. Dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę fetę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem, wyłożyć szpinak, a na nim ułożyć filety dorsza.
Posypać je bułką tartą lub otrębami i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 -200 stopni na ok. 15 -20 minut. Na kilka ostatnich minut włączyć termoobieg.
Bardzo smaczne danie, polecam.
W oryginale wymagano piętnastominutowego duszenia szpinaku, moim zdaniem zupełnie zbędnie, oraz dodatku 150 g masła i szklanki (!) bułki tartej.

Oryginalny przepis pochodzi z książki Iwony i Jaśka Pawłowskich "Ryby jak z tawerny", ale go trochę zmieniłam i w tej zmienionej formie podaję.
Składniki:
500 g filetów z dorsza, rozmrożonych, osuszonych, oprószonych solą i pieprzem
500 g świeżego szpinaku
100 ml śmietanki 30%
100 g fety
ok. 50 g masła
2 łyżki oleju lub oliwy
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
3 łyżki tartej bułki lub otrębów (u mnie pszennych i owsianych)
1 cytryna (sok i otarta drobno skórka)
50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
Wykonanie:
Z wina, soku i skórki cytrynowej zrobić marynatę, w której umieścić osuszoną i przyprawioną rybę. Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Szpinak zblanszować, osączyć, pokrajać w paski. Na oliwie z łyżką masła krótko podsmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak, dusić kilka minut. Dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę fetę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem, wyłożyć szpinak, a na nim ułożyć filety dorsza.
Posypać je bułką tartą lub otrębami i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 -200 stopni na ok. 15 -20 minut. Na kilka ostatnich minut włączyć termoobieg.
Bardzo smaczne danie, polecam.
W oryginale wymagano piętnastominutowego duszenia szpinaku, moim zdaniem zupełnie zbędnie, oraz dodatku 150 g masła i szklanki (!) bułki tartej.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: