- Sty 3, 2009
- 27,948
- 2,293
- 113
Przepis pochodzi z "Ben and Jerry's Homemade Ice Cream and Dessert Book"
Większość lodów z tej książki to poniższa baza + dodatki.
Baza:
1 duże jajko (całe!)
3/8 szklanki cukru trzcinowego
szklanka śmietanki 36%
pół szklanki tłustego mleka
Pozostałe składniki:
1/8 szklanki syropu klonowego *
1/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
* autorzy piszą, że najlepiej użyć syropu "grade C", wg opisu nie jest to syrop "stołowy", a raczej substancja słodząca używana do ciast i deserów. Ja dałam, co miałam, czyli syrop z M&S.
1. Przygotować bazę, czyli: porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać syrop klonowy, znowu wymieszać. Ja tę masę chłodziłam przez 3 godziny.
2. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów.
3. Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać orzechy.
4. Jeść
.
Dla mnie boooskie, bo kocham syrop klonowy. Mocno słodkie, ale akurat w tych lodach mi to nie przeszkadza.
A, ze względu na obecność syropu klonowego autorzy zalecają nieoszczędzanie na tłuszczu mlecznym - śmietana i mleko powinny być jak najtłustsze, a nawet można część mleka zastąpić śmietaną.
Większość lodów z tej książki to poniższa baza + dodatki.
Baza:
1 duże jajko (całe!)
3/8 szklanki cukru trzcinowego
szklanka śmietanki 36%
pół szklanki tłustego mleka
Pozostałe składniki:
1/8 szklanki syropu klonowego *
1/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
* autorzy piszą, że najlepiej użyć syropu "grade C", wg opisu nie jest to syrop "stołowy", a raczej substancja słodząca używana do ciast i deserów. Ja dałam, co miałam, czyli syrop z M&S.
1. Przygotować bazę, czyli: porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać syrop klonowy, znowu wymieszać. Ja tę masę chłodziłam przez 3 godziny.
2. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów.
3. Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać orzechy.
4. Jeść

Dla mnie boooskie, bo kocham syrop klonowy. Mocno słodkie, ale akurat w tych lodach mi to nie przeszkadza.
A, ze względu na obecność syropu klonowego autorzy zalecają nieoszczędzanie na tłuszczu mlecznym - śmietana i mleko powinny być jak najtłustsze, a nawet można część mleka zastąpić śmietaną.