Pierozki chinskie z miesem i kapusta (Jio Zi)
Pyszne i bardzo aromatyczne pierozki, takie jakie mozna zjesc w kazdej restauracji w Chinach.
Ciasto:
2 1/2 szklanki maki (wiecej w razie potrzeby)
1 1/4 szklanka wrzacej wody
Nadzienie:
450g mielonej wieprzowiny (niezbyt chudej)
450g kapusty pekinskiej
1 szklanka drobno posiekanych porow
4 lyzki drobno posiekanej zielonej cebulki dymki
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki oleju sezamowego
1 lyzka wina ryzowego, sake lub wytrawnej sherry
1 lyzka drobno startego imbiru
1 1/2 lyzki posiekanego czosnku
1 lyzka maki ziemniaczanej, lub wiecej
Sos:
1/2 szklanki sosu sojowego
2 lyzki czarnego chinskiego octu (lub sosu Worcesteshire)
1 lyzka oleju chili (niekoniecznie)
2 zabki drobniutko posiekanego czosnku
1/2 lyzki posiekanego imbiru (niekoniecznie)
Ciasto:
Make wsypac do miski, zalac wrzaca woda i wymieszac drewniana lyzka. Przelozyc na stolnice, jezeli zbyt gorace to lekko przestudzic i wyrabiac okolo 5 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przykryc i zostawic aby odpoczelo okolo 25 minut.
W tym czasie przygotowac nadzienie:
Liscie kapusty zblanszowac w goracej wodzie, dobrze odcedzic na durszlaku i kiedy lekko przestygna dobrze odcisnac i drobniutko posiekac (jezeli kapusta jest ciagle mokra, odicsnac jeszcze raz). Wieprzowine umiescic w duzej misce, dodac posiekana kapuste i wszystkie pozostale skladniki i dobrze wymieszac w jednym kierunku. Jezeli nadzienie wydaje sie zbyt wilgotne dodac troche wiecej maki.
Ciasto podzielic na dwie czesci. Tradycyjnie formuje sie je w dwa rulony, kazdy kroi na 25 czesci i z kazdego placuszka walkuje sie osobno krazek. Jesto to proces moze ciekawy i warty sprobowania, ale pracochlonny. Mozna ciasto po prostu rozwalkowac i wykrawac krazki tak jak na pierogi. Ja robilam je dwoma sposobami i w smaku czy wygladzie nie ma zadnej roznicy.
Nakladac farsz i zalepiac pierozki, w miedzyczasie zagotowac wode w duzym rondlu. Wrzucic polowe (25) pierozkow do rondla, mieszajac aby sie nie posklejaly i zagotowac na duzym ogniu. Kiedy woda zacznie sie gotowac dodac 1/2 szklanki zimnej wody i znowu zagotowac, dodac nastepne 1/2 szklanki zimnej wody i zagotowac po raz trzeci. Odcedzic na durszlaku i powtorzyc proces z pozostala czescia pierozkow.
Ten sposob gotowania jest sposobem tradycyjnym, mozna oczywiscie gotowac je metoda prostsza - 8 minut na duzym ogniu bez przykrycia.
Pierozki mozna rowniez ugotowac na parze, a po ugotowaniu odsmazyc na goracym tluszczu. Podawac z sosem do dipowania.
Pyszne i bardzo aromatyczne pierozki, takie jakie mozna zjesc w kazdej restauracji w Chinach.
Ciasto:
2 1/2 szklanki maki (wiecej w razie potrzeby)
1 1/4 szklanka wrzacej wody
Nadzienie:
450g mielonej wieprzowiny (niezbyt chudej)
450g kapusty pekinskiej
1 szklanka drobno posiekanych porow
4 lyzki drobno posiekanej zielonej cebulki dymki
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki oleju sezamowego
1 lyzka wina ryzowego, sake lub wytrawnej sherry
1 lyzka drobno startego imbiru
1 1/2 lyzki posiekanego czosnku
1 lyzka maki ziemniaczanej, lub wiecej
Sos:
1/2 szklanki sosu sojowego
2 lyzki czarnego chinskiego octu (lub sosu Worcesteshire)
1 lyzka oleju chili (niekoniecznie)
2 zabki drobniutko posiekanego czosnku
1/2 lyzki posiekanego imbiru (niekoniecznie)
Ciasto:
Make wsypac do miski, zalac wrzaca woda i wymieszac drewniana lyzka. Przelozyc na stolnice, jezeli zbyt gorace to lekko przestudzic i wyrabiac okolo 5 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przykryc i zostawic aby odpoczelo okolo 25 minut.
W tym czasie przygotowac nadzienie:
Liscie kapusty zblanszowac w goracej wodzie, dobrze odcedzic na durszlaku i kiedy lekko przestygna dobrze odcisnac i drobniutko posiekac (jezeli kapusta jest ciagle mokra, odicsnac jeszcze raz). Wieprzowine umiescic w duzej misce, dodac posiekana kapuste i wszystkie pozostale skladniki i dobrze wymieszac w jednym kierunku. Jezeli nadzienie wydaje sie zbyt wilgotne dodac troche wiecej maki.
Ciasto podzielic na dwie czesci. Tradycyjnie formuje sie je w dwa rulony, kazdy kroi na 25 czesci i z kazdego placuszka walkuje sie osobno krazek. Jesto to proces moze ciekawy i warty sprobowania, ale pracochlonny. Mozna ciasto po prostu rozwalkowac i wykrawac krazki tak jak na pierogi. Ja robilam je dwoma sposobami i w smaku czy wygladzie nie ma zadnej roznicy.
Nakladac farsz i zalepiac pierozki, w miedzyczasie zagotowac wode w duzym rondlu. Wrzucic polowe (25) pierozkow do rondla, mieszajac aby sie nie posklejaly i zagotowac na duzym ogniu. Kiedy woda zacznie sie gotowac dodac 1/2 szklanki zimnej wody i znowu zagotowac, dodac nastepne 1/2 szklanki zimnej wody i zagotowac po raz trzeci. Odcedzic na durszlaku i powtorzyc proces z pozostala czescia pierozkow.
Ten sposob gotowania jest sposobem tradycyjnym, mozna oczywiscie gotowac je metoda prostsza - 8 minut na duzym ogniu bez przykrycia.
Pierozki mozna rowniez ugotowac na parze, a po ugotowaniu odsmazyc na goracym tluszczu. Podawac z sosem do dipowania.
Ostatnią edycję dokonał moderator: