Cukinia z agrestem

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Obiecywalam kolejne przepisy na cukinie w miare pojawiania sie dodatkow.
Oto jest już agrest - więc cukinia z agrestem:

1 por ( tylko biała część)
6 malutkich cukinii ( wielkości ogórka gruntowego)
1 szklanka niedojrzałego agrestu
świeży tymianek ( dwie łyżki obdartych listków)
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
sól, pieprz, biały ocet winny

Obydwa tłuszcze rozgrzać w garnku, wsypać cienko pokrojony por, poddusić, dodać posiekany czosnek, agrest, tymianek, sól i pieprz. Jeśli nie jest wyraźnie kwaskowate podprawić octem winnym do smaku. Cukinie pokroić w kostkę wielkości agrestu. Wsypać do sosu, wymieszać, zagotować, zgasić gaz. Pozwolić dochodzić we własnym cieple.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,661
113
Interesujący pomysł. Mam jeszcze nieco agrestu na krzaczku, co prawda dość już dojrzałego, ale spróbuję.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113