- Sie 28, 2005
- 8,204
- 1,714
- 113
Obiecywalam kolejne przepisy na cukinie w miare pojawiania sie dodatkow.
Oto jest już agrest - więc cukinia z agrestem:
1 por ( tylko biała część)
6 malutkich cukinii ( wielkości ogórka gruntowego)
1 szklanka niedojrzałego agrestu
świeży tymianek ( dwie łyżki obdartych listków)
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
sól, pieprz, biały ocet winny
Obydwa tłuszcze rozgrzać w garnku, wsypać cienko pokrojony por, poddusić, dodać posiekany czosnek, agrest, tymianek, sól i pieprz. Jeśli nie jest wyraźnie kwaskowate podprawić octem winnym do smaku. Cukinie pokroić w kostkę wielkości agrestu. Wsypać do sosu, wymieszać, zagotować, zgasić gaz. Pozwolić dochodzić we własnym cieple.
Oto jest już agrest - więc cukinia z agrestem:
1 por ( tylko biała część)
6 malutkich cukinii ( wielkości ogórka gruntowego)
1 szklanka niedojrzałego agrestu
świeży tymianek ( dwie łyżki obdartych listków)
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
sól, pieprz, biały ocet winny
Obydwa tłuszcze rozgrzać w garnku, wsypać cienko pokrojony por, poddusić, dodać posiekany czosnek, agrest, tymianek, sól i pieprz. Jeśli nie jest wyraźnie kwaskowate podprawić octem winnym do smaku. Cukinie pokroić w kostkę wielkości agrestu. Wsypać do sosu, wymieszać, zagotować, zgasić gaz. Pozwolić dochodzić we własnym cieple.