tarta wytrawna z serem*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Pyszna, lekka, marzenie.

IMAG0753.jpg


na ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • sól
  • olej

nadzienie:
  • 20 dag twarogu
  • 5 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowy
  • gałązka świeżej bazylii

Mąkę posiekać z masłem i solą, dodać 2 łyżki zimnej wody i zarobić ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę, piec około 10 minut w 200°C.

Twaróg rozrobić ze śmietaną i jajkami, dodać starty ząbek czosnku, posiekaną bazylię i starty żółty ser, wymieszać, przyprawić.

Na podpieczony spód położyć masę serową, piec jeszcze około 20 minut.

U mnie dziś na obiado-kolację.

IMAG0755.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Bardzo dobra rzecz. Kiedyś miałam na nią fazę i piekłam nałogowo, zwykle z tymiankiem zamiast bazylii. Pyszności.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
U mnie taka tarta występuje z serem pleśniowym drobno posiekanym (jaki mam w lodówce), z podsmażoną cebulą i natką pietruszki. Uwielbiam.
Akurat dziś na obiad będzie.
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
tak, jest coś fajnego w tartach
icon_smile.gif

Pierwszy raz jadłam tartę we Francji, dokładnie mówiąc w Strasburgu. Podano nam tę potrawę jako danie regionalne, właśnie z serem i czosnkiem. Była wspaniała.
Tak sobie myślę, że jeśli nadzienie jest dość zwarte to jest to fajna alternatywa dla szkolnych kanapek.