- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Przepis z wrześniowej Kuchni. Bardzo delikatny, pieczony w kąpieli wodnej.
Sernik z dyni
2 szklanki purée z dyni,
750 g tłustego twarogu (dałam półtłusty, wiaderkowy, zmielony),
6 jajek,
1 laska wanilii (dałam ekstrakt waniliowy),
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (dałam 1/4 łyżeczki mielonego),
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki soku z cytryny,
200 g cukru pudru
*dałam jeszcze 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej
Aby przygotować purée, ścieramy miąższ z dyni (ok. 1-1,2 kg, jeśli wyszło nam więcej możemy je zamrozić, zrobić zupę itd.) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, a następnie miksujemy. Studzimy, miksujemy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny. Miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Tortownicę (moja 21 cm) szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy do której wlewamy wodę (użyłam gorącej) do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy 1 godzinę 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego!
sernik dyniowy
Sernik z dyni
2 szklanki purée z dyni,
750 g tłustego twarogu (dałam półtłusty, wiaderkowy, zmielony),
6 jajek,
1 laska wanilii (dałam ekstrakt waniliowy),
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (dałam 1/4 łyżeczki mielonego),
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki soku z cytryny,
200 g cukru pudru
*dałam jeszcze 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej
Aby przygotować purée, ścieramy miąższ z dyni (ok. 1-1,2 kg, jeśli wyszło nam więcej możemy je zamrozić, zrobić zupę itd.) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, a następnie miksujemy. Studzimy, miksujemy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny. Miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Tortownicę (moja 21 cm) szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy do której wlewamy wodę (użyłam gorącej) do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy 1 godzinę 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego!
sernik dyniowy