Gulasz z kurzych żołądków z ciecierzycą*

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
P1140322.JPG


800g oczyszczonych, dość drobno pociachanych kurzych żołądków
biała część pora
puszka ciecierzycy
suszone warzywa, albo świeże - jak kto woli
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
świeżo mielony pieprz
2 szczypty cayenne
2 szczypty gałki muszkatołowej
łyżeczka słodkiej papryki
sól
200ml kremówki
szczypiorek
olej

Pora umyć i pokroić w talarki. Podsmażyć w garnku na łyżce lub dwóch oleju. Kiedy zmięknie dorzucić podroby. Zalać wodą - ale nie za dużo, tyle tylko, aby mięso miało w czym się udusić. Dorzucić suszone warzywa, listek, ziele. Gotować do miękkości.
Kiedy żołądki zmiękną, dorzucić ciecierzycę i zaprawić śmietaną. Przyprawić do smaku i zagotować. Podawać posypane obficie szczypiorkiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
I dobrze, więcej kurzych bebechów zostanie dla mnie.
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Marg, ale narobiłaś smaka
lecker.gif
Moja mama robiła cos podobnego za dawnych czasów ... takie wspomnienie dzieciństawa!
Teraz jak bym coś takiego mężowi zaserwowała, to pachniałoby to rozwodem
rofl.gif

Fajne zdjęcie