- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Kapusta kiszona w papryce
Biała kapusta
papryka czerwona-5
marchew-4
czosnek-2 ząbki
gorczyca
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
zalewa:
1/2 litra wody
3 deserowe łyżki soli
1,5 deserowej łyżki cukru(zamiast cukru można dać miód)
Składniki zalewy zagotować,doprawić do smaku i wystudzić.
Kapustę cienko poszatkować,wymieszać ze startą marchwią i nadziać tym wydrążone papryki.
Na dno słoja wsypać trochę ziaren gorczycy,pieprzu i ziela angielskiego,na to układać nadzianą paprykę
a wolne miejsca wypełnić kapustą.
Zalać zalewą,całość obciążyć i przykryć.
Codziennie przekłuwałam kapustę szpikulcem,a gdy była już dostatecznie ukiszona,słój zakręciłam.
Zdjęcia nie mam,bo kapusta się skończyła

Biała kapusta
papryka czerwona-5
marchew-4
czosnek-2 ząbki
gorczyca
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
zalewa:
1/2 litra wody
3 deserowe łyżki soli
1,5 deserowej łyżki cukru(zamiast cukru można dać miód)
Składniki zalewy zagotować,doprawić do smaku i wystudzić.
Kapustę cienko poszatkować,wymieszać ze startą marchwią i nadziać tym wydrążone papryki.
Na dno słoja wsypać trochę ziaren gorczycy,pieprzu i ziela angielskiego,na to układać nadzianą paprykę
a wolne miejsca wypełnić kapustą.
Zalać zalewą,całość obciążyć i przykryć.
Codziennie przekłuwałam kapustę szpikulcem,a gdy była już dostatecznie ukiszona,słój zakręciłam.
Zdjęcia nie mam,bo kapusta się skończyła

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: