Kapusta kiszona w papryce

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Margot @ 4 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1207140a ja sobie pomyślałam ,że ta sól raz dodatkowo się przez chochlika wpisała i tylko dałam do zalewy
Oj tak,Margot,tak
icon_mrgreen.gif
ja nawet wiem, że ten chochlik ostatnimi czasy bardzo zakręcony jest
icon_redface.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Janka , ja wczoraj zaczęłam robić , dziś jak przebijałam ( z 2 godziny temu) już mi lekko kwaskowe się wydało , jak myślisz na niedziele da się to już zjeść czy lepiej poczekać?W domu jest dość ciepło bo ja często piekę i sporo gotuję
A chochlik fajne nam tu przepisy podrzuca
herz.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Myślę że w niedziele możesz spróbować,cały cykl jest podobny do kiszenia kapusty wg.Odesiki,a ona już po 3 dniach przebywania w cieple jest gotowa do jedzenia.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ha, to ja nie rozpoznałam chochlika.
icon_smile.gif

Posiekałam czosnek i dałam ciut soli do kapusty, by nieco zmiękła.
Zalewy mi poszło dwie i pół porcji.
W dużym słoju (w którym kiszę dwa kilogramy ogórków) udało mi się upakować osiem niedużych papryk.

kapusta_kiszona_z_papryk_1.jpg

Załączniki

• kapusta_kiszona_z_papryk_1.jpg
    kapusta_kiszona_z_papryk_1.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Joanna @ 4 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1207305Ha, to ja nie rozpoznałam chochlika.
icon_smile.gif

Posiekałam czosnek i dałam ciut soli do kapusty, by nieco zmiękła.
Zalewy mi poszło dwie i pół porcji.
W dużym słoju (w którym kiszę dwa kilogramy ogórków) udało mi się upakować osiem niedużych papryk.
ha ha , ja mam tyle samo zalewy ,ale na dwa ,mniejsze słoje i 6 sporych papryk
icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Właśnie spróbowałam - już jest prawie dobra!
Następnym razem nie będę nadziewać papryk, tylko poprzekładam kapustę połówkami.
Więcej się zmieści.
icon_wink.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Tak,będzie więcej,ale mnie zafascynowały całe papryki.
Moja siostra chciała się wtedy ze mną podzielić zawartością,namęczyła się przy wyjmowaniu,ale ile przy tym miałyśmy frajdy
lecker.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ja swojej jeszcze nie jadłam , zakręciłam i odstawiłam na 1-2 dni tak ,że dziś, jutro , relacja ,a w tą wodę po kiszeniu , wsadzę obgotowane liście kapusty i będę miała na gołąbki , nie wiem czy wyjdą ,ale kapustę już fajna na ten cel mam z dużymi liśćmi

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zrobiłam i ja, dziś wieczorem zapakowałam wszystko do sloja. Kupiłam specjalnie taki duży 3,7 litra i weszło w niego 6 papryk ale takich mniejszych i węższych, cała średnia główka poszatkowanej kapusty i 4 bardzo duże marchwie. Sól dodalam do kapusty, do zalewy już nie dodawałam, użyłam też miodu samego i wystarczyła mi jedna porcja zalewy, może przez tę sól, kapusta jednak puściła dużo soku i na więcej zalewy miejsca już nie było. Dodalam też parę liści laurowych, a czosnek przekroiłam na pół żeby zbyt mocno go nie było czuć.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ufff,skończyłam z kapustą.
Dzisiaj zrobiłam 7 papryk w kamionce,jak się trochę ukisi to przełożę do słoja.

kapusta1.jpg

Zrobiłam kolorowe papryki i nie zmieściły się w dużym słoju,dwie będą na jutro.

Załączniki

• kapusta1.jpg
    kapusta1.jpg
    38.1 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
przepis mnie zainteresowal,ale jak to potem jesc? Nozem i widelcem,jako odrebne danie? Kiszonej kapusty nie jadalam takiej 'golej' wprost z kiszenia,zawsze doprawiam. A tu,by jakkolwiek doprawic,trzeba by wyjac ja z papryki,a to zniweczy efekt.
gruebel_2.gif
Jak Wy te papryki potem podajecie i do czego?

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Janka
herz.gif
,mi się jeszcze marzą takie kolorowe nadziane papryki

Mała_Mi, ja do obiadu podałam takiego z kaszami , sosem i jarskim kotletem , niczym nie doprawiałam bo to samo w sobie pycha

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Mała_Mi @ 11 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1211086przepis mnie zainteresowal,ale jak to potem jesc? Nozem i widelcem,jako odrebne danie? Kiszonej kapusty nie jadalam takiej 'golej' wprost z kiszenia,zawsze doprawiam. A tu,by jakkolwiek doprawic,trzeba by wyjac ja z papryki,a to zniweczy efekt.
gruebel_2.gif
Dla małżonka muszę pokroić razem z papryką,na swój talerz wykładam w całości i tak zjadam.
Robiłam ją drugi raz,zazwyczaj podawałam do ziemniaków i mięsa,raz miałam z kaszą i z kluskami ziemniaczanymi.
Nie doprawiałam kapusty,bo ona ze względu na zalewę (cukier lub miód)ma trochę inny smak od kiszonej w sposób tradycyjny.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Janka @ 11 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1211268Dla małżonka muszę pokroić razem z papryką,na swój talerz wykładam w całości i tak zjadam.
Robiłam ją drugi raz,zazwyczaj podawałam do ziemniaków i mięsa,raz miałam z kaszą i z kluskami ziemniaczanymi.
Nie doprawiałam kapusty,bo ona ze względu na zalewę (cukier lub miód)ma trochę inny smak od kiszonej w sposób tradycyjny.
jest słodka , aromatyczna , wg mnie niczego już nie trzeba , jak ktoś uparty niech sieka ,ale takie mniam
icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Mała_Mi @ 11 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1211086przepis mnie zainteresowal,ale jak to potem jesc? Nozem i widelcem,jako odrebne danie? Kiszonej kapusty nie jadalam takiej 'golej' wprost z kiszenia,zawsze doprawiam. A tu,by jakkolwiek doprawic,trzeba by wyjac ja z papryki,a to zniweczy efekt.
gruebel_2.gif
Ale to proste - wyjmujesz kapustę z papryki, siekasz, doprawiasz po swojemu, wkładasz z powrotem do papryki i podajesz na stół.
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
acha,to juz to 'widze'
daumen.gif
. Dziekuje za Wasze odpowiedzi!
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Dziewczyny, macie może pomysł na to, co zrobić z sokiem kapuścianym?
Kapustę już w części zużytkowałam, a teraz się zastanawiam, jak zutylizować sok.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy