Dimlama*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dimlama

Tradycyjne azjatyckie danie z mięsa i warzyw w sosie własnym,smaczne,syte danie jednogarnkowe.
W zależności od regionu ma różne nazwy (dimlama,domłama,damłama)
Inspiracją był przepis ze strony food.passion.ru

dimlama.jpg

-Baranina 600 gram (ewentualnie wołowina)

-cebula 2 szt

-marchew 2-4 szt

-ziemniaki 300 gram

-pomidory 2 szt

-czosnek 1 główka

-papryka 2 szt

-kapusta 1/2 główki

-zielenina(pietruszka,koper,kolendra)

-przyprawy (sól,pieprz,kminek)

-olej

Mięso -pokroić w kawałki

cebula-w półtalarki

marchew-w plastry

obrane ziemniaki -na 4 części

pomidory-w cząstki

czosnek-grubsze kawałki

oczyszczona z nasion papryka-większe kawałki

kapusta-grubo skrojona


Do garnka z grubym dnem nalać trochę oleju,wyłożyć mięso,połowę cebuli i marchew.

Na marchew wyłożyć pokrojone ziemniaki i pozostałą cebulę.

Dodać przyprawy-kminek,sól,pieprz.

Następną warstwą są cząstki pomidorów i pokrojony w kawałki czosnek,na to papryka,kapusta i pokrojona zielenina.

Na końcu dodać znowu przyprawy.

Można na wierzchu ułożyć kilka liści kapusty.

Garnek postawić na ogniu i kiedy mięso z warzywami się zagotuje,zmniejszyć płomień i gotować 1-1,5 godz.
 

Załączniki

  • dimlama.jpg
    dimlama.jpg
    40.6 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator: