- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Dimlama
Tradycyjne azjatyckie danie z mięsa i warzyw w sosie własnym,smaczne,syte danie jednogarnkowe.
W zależności od regionu ma różne nazwy (dimlama,domłama,damłama)
Inspiracją był przepis ze strony food.passion.ru
-Baranina 600 gram (ewentualnie wołowina)
-cebula 2 szt
-marchew 2-4 szt
-ziemniaki 300 gram
-pomidory 2 szt
-czosnek 1 główka
-papryka 2 szt
-kapusta 1/2 główki
-zielenina(pietruszka,koper,kolendra)
-przyprawy (sól,pieprz,kminek)
-olej
Mięso -pokroić w kawałki
cebula-w półtalarki
marchew-w plastry
obrane ziemniaki -na 4 części
pomidory-w cząstki
czosnek-grubsze kawałki
oczyszczona z nasion papryka-większe kawałki
kapusta-grubo skrojona
Do garnka z grubym dnem nalać trochę oleju,wyłożyć mięso,połowę cebuli i marchew.
Na marchew wyłożyć pokrojone ziemniaki i pozostałą cebulę.
Dodać przyprawy-kminek,sól,pieprz.
Następną warstwą są cząstki pomidorów i pokrojony w kawałki czosnek,na to papryka,kapusta i pokrojona zielenina.
Na końcu dodać znowu przyprawy.
Można na wierzchu ułożyć kilka liści kapusty.
Garnek postawić na ogniu i kiedy mięso z warzywami się zagotuje,zmniejszyć płomień i gotować 1-1,5 godz.
Tradycyjne azjatyckie danie z mięsa i warzyw w sosie własnym,smaczne,syte danie jednogarnkowe.
W zależności od regionu ma różne nazwy (dimlama,domłama,damłama)
Inspiracją był przepis ze strony food.passion.ru

-Baranina 600 gram (ewentualnie wołowina)
-cebula 2 szt
-marchew 2-4 szt
-ziemniaki 300 gram
-pomidory 2 szt
-czosnek 1 główka
-papryka 2 szt
-kapusta 1/2 główki
-zielenina(pietruszka,koper,kolendra)
-przyprawy (sól,pieprz,kminek)
-olej
Mięso -pokroić w kawałki
cebula-w półtalarki
marchew-w plastry
obrane ziemniaki -na 4 części
pomidory-w cząstki
czosnek-grubsze kawałki
oczyszczona z nasion papryka-większe kawałki
kapusta-grubo skrojona
Do garnka z grubym dnem nalać trochę oleju,wyłożyć mięso,połowę cebuli i marchew.
Na marchew wyłożyć pokrojone ziemniaki i pozostałą cebulę.
Dodać przyprawy-kminek,sól,pieprz.
Następną warstwą są cząstki pomidorów i pokrojony w kawałki czosnek,na to papryka,kapusta i pokrojona zielenina.
Na końcu dodać znowu przyprawy.
Można na wierzchu ułożyć kilka liści kapusty.
Garnek postawić na ogniu i kiedy mięso z warzywami się zagotuje,zmniejszyć płomień i gotować 1-1,5 godz.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: