Ghorme Sabzi*

kremlinek

Member
Gru 21, 2011
54
0
0
Może nie jest to najpiękniej wyglądające danie, ale zapewniam, że jest smaczne. Inne, jak cała kuchnia irańska. Dla niektórych osób może wydać się dziwne. Trzeba się do nowych smaków przyzwyczajać
icon_smile.gif
.

Zanim zabierzecie się za gotowanie będziecie musieli odwiedzić bliskowschodni sklep lub zaopatrzyć się w składniki w sklepach internetowych. Ghorme sabzi jest bardzo popularną potrawą, więc nie będzie problemu z dostaniem składników (przynajmniej w Wielkiej Brytanii).

Składniki:


250 gram jagnięciny (jeśli nie lubicie można zastąpić wołowiną)
pokrojona w kostkę średnia cebula
3 całe suszone limonki
1 łyżeczka kurkumy
puszka czerwonej fasoli
mieszanka suszonych ziół - ghorme sabzi (około 6 kopiastych łyżek)
sól
pieprz



Wykonanie:

1. Podsmaż cebulę, aż nabierze złotawego koloru.
2. Mięso pokrój na kawałki i podsmaż razem z cebulą.
3. Kiedy mięso będzie podrumienione dodaj do nich kurkumę, sól, pieprz.
4. Zalej mięso wrzącą wodą.
5. W limonkach zrób kilka dziurek. Dodaj owoce do mięsa. Gotuj przez około godzinę - mięso musi stać się miękkie.
6. Około 6 łyżek mieszanki ziół mocz w gorącej wodzie przez około 10 minut. Po upływie tego czasu odsącz od nich całą wodę (najlepiej ścisnąć w rękach).
7. Podsmaż zioła - na początku nie dodawaj wody lub tłuszczu. Kiedy wyparuje cała woda pozostała po namoczeniu (zioła nie będą już parować) dodaj niewielką ilość tłuszczu. Smaż, aż zbrązowieją.
8. Dodaj zioła do potrawki i gotuj przez około 30 minut.
9. Przepłucz fasolę i dodaj do potrawki. Gotuj następne 20 minut.
10. Podawaj z ryżem.


Mieszanka Ghorme Sabzi zawiera w sobie następujące zioła: szpinak, natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, koper, i inne. Lubię ją dodać do ryżu (też trzeba wcześniej namoczyć i podsmażyć). Pisząc o tych ziołach czuję ich silny aromat. Pycha!

DSCF1292.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: