- Gru 21, 2011
- 54
- 0
- 0
Może nie jest to najpiękniej wyglądające danie, ale zapewniam, że jest smaczne. Inne, jak cała kuchnia irańska. Dla niektórych osób może wydać się dziwne. Trzeba się do nowych smaków przyzwyczajać
.
Zanim zabierzecie się za gotowanie będziecie musieli odwiedzić bliskowschodni sklep lub zaopatrzyć się w składniki w sklepach internetowych. Ghorme sabzi jest bardzo popularną potrawą, więc nie będzie problemu z dostaniem składników (przynajmniej w Wielkiej Brytanii).
Składniki:
250 gram jagnięciny (jeśli nie lubicie można zastąpić wołowiną)
pokrojona w kostkę średnia cebula
3 całe suszone limonki
1 łyżeczka kurkumy
puszka czerwonej fasoli
mieszanka suszonych ziół - ghorme sabzi (około 6 kopiastych łyżek)
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Podsmaż cebulę, aż nabierze złotawego koloru.
2. Mięso pokrój na kawałki i podsmaż razem z cebulą.
3. Kiedy mięso będzie podrumienione dodaj do nich kurkumę, sól, pieprz.
4. Zalej mięso wrzącą wodą.
5. W limonkach zrób kilka dziurek. Dodaj owoce do mięsa. Gotuj przez około godzinę - mięso musi stać się miękkie.
6. Około 6 łyżek mieszanki ziół mocz w gorącej wodzie przez około 10 minut. Po upływie tego czasu odsącz od nich całą wodę (najlepiej ścisnąć w rękach).
7. Podsmaż zioła - na początku nie dodawaj wody lub tłuszczu. Kiedy wyparuje cała woda pozostała po namoczeniu (zioła nie będą już parować) dodaj niewielką ilość tłuszczu. Smaż, aż zbrązowieją.
8. Dodaj zioła do potrawki i gotuj przez około 30 minut.
9. Przepłucz fasolę i dodaj do potrawki. Gotuj następne 20 minut.
10. Podawaj z ryżem.
Mieszanka Ghorme Sabzi zawiera w sobie następujące zioła: szpinak, natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, koper, i inne. Lubię ją dodać do ryżu (też trzeba wcześniej namoczyć i podsmażyć). Pisząc o tych ziołach czuję ich silny aromat. Pycha!

Zanim zabierzecie się za gotowanie będziecie musieli odwiedzić bliskowschodni sklep lub zaopatrzyć się w składniki w sklepach internetowych. Ghorme sabzi jest bardzo popularną potrawą, więc nie będzie problemu z dostaniem składników (przynajmniej w Wielkiej Brytanii).
Składniki:
250 gram jagnięciny (jeśli nie lubicie można zastąpić wołowiną)
pokrojona w kostkę średnia cebula
3 całe suszone limonki
1 łyżeczka kurkumy
puszka czerwonej fasoli
mieszanka suszonych ziół - ghorme sabzi (około 6 kopiastych łyżek)
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Podsmaż cebulę, aż nabierze złotawego koloru.
2. Mięso pokrój na kawałki i podsmaż razem z cebulą.
3. Kiedy mięso będzie podrumienione dodaj do nich kurkumę, sól, pieprz.
4. Zalej mięso wrzącą wodą.
5. W limonkach zrób kilka dziurek. Dodaj owoce do mięsa. Gotuj przez około godzinę - mięso musi stać się miękkie.
6. Około 6 łyżek mieszanki ziół mocz w gorącej wodzie przez około 10 minut. Po upływie tego czasu odsącz od nich całą wodę (najlepiej ścisnąć w rękach).
7. Podsmaż zioła - na początku nie dodawaj wody lub tłuszczu. Kiedy wyparuje cała woda pozostała po namoczeniu (zioła nie będą już parować) dodaj niewielką ilość tłuszczu. Smaż, aż zbrązowieją.
8. Dodaj zioła do potrawki i gotuj przez około 30 minut.
9. Przepłucz fasolę i dodaj do potrawki. Gotuj następne 20 minut.
10. Podawaj z ryżem.
Mieszanka Ghorme Sabzi zawiera w sobie następujące zioła: szpinak, natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, koper, i inne. Lubię ją dodać do ryżu (też trzeba wcześniej namoczyć i podsmażyć). Pisząc o tych ziołach czuję ich silny aromat. Pycha!
Ostatnią edycję dokonał moderator: