Piernik silnie wzorowany na wz

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Piernik ten jest bardzo miekki, rozplywa sie wrecz w ustach i jest przepysznie korzenne
1/2 kg syropu z agawy

2 lyzki stevia

1/2 kostki masła ( moze byc weganskie)

2 łyżki kakao

3 jajka

1/2 kg mąki z migdalow

1 szklanka śmietany (330g- duze opakowanie)- dalam jogurt z mleka koziego

1 i 1/2 łyżeczki sody

bakalie (dodałam do jednej porcji skórkę pomarańczową)
przyprawa do piernika (u mnie Dr Oetkera)



Syrop z agawy, stewie ,1/2 kostki masła i kakao rozpuścić a potem ucierać,aż do ostygniecia (w originalnym przepisie ucierano ok. 15 minut, ja z lenistwa 5 ).Do wystudzonej masy dodać kolejno 3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlankę śmietany, sodę i mieszankę przypraw.Na końcu dodać posiekane bakalie z przewagą suszonych śliwek (albo nie).Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.

Piernik pieklam w keksowce, przelozylam powidlami bez cukru , zrobilam polewe z karobu z odrobina baileys
icon_smile.gif


Tu original na ktorym sie wzorowalam http://www.wielkiezarcie.com/recipe54034.html
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Paula, a stevie jaka dodajesz? W formie bialego 'proszku', czy w formie plynnej czy tez tej 'ziolowej'? Ktorej najlepiej tutaj uzyc?
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Bea, chodzi o ten bialy proszek. Wyglada to jak mocno zmielony cukier I jak sie go doda do herbaty to sam sie rozpuszcza

Dodam tylko ze bialy proszek nie ma zapachu
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Dziekuje
icon_smile.gif


Wiem wiem ze ten bialy proszek nie ma zapachu, niestety u nas w domu jest sporo tych zielonych suszonych lisci aktualnie ;I