Piernik ten jest bardzo miekki, rozplywa sie wrecz w ustach i jest przepysznie korzenne
1/2 kg syropu z agawy
2 lyzki stevia
1/2 kostki masła ( moze byc weganskie)
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kg mąki z migdalow
1 szklanka śmietany (330g- duze opakowanie)- dalam jogurt z mleka koziego
1 i 1/2 łyżeczki sody
bakalie (dodałam do jednej porcji skórkę pomarańczową)
przyprawa do piernika (u mnie Dr Oetkera)
Syrop z agawy, stewie ,1/2 kostki masła i kakao rozpuścić a potem ucierać,aż do ostygniecia (w originalnym przepisie ucierano ok. 15 minut, ja z lenistwa 5 ).Do wystudzonej masy dodać kolejno 3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlankę śmietany, sodę i mieszankę przypraw.Na końcu dodać posiekane bakalie z przewagą suszonych śliwek (albo nie).Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
Piernik pieklam w keksowce, przelozylam powidlami bez cukru , zrobilam polewe z karobu z odrobina baileys
Tu original na ktorym sie wzorowalam http://www.wielkiezarcie.com/recipe54034.html
1/2 kg syropu z agawy
2 lyzki stevia
1/2 kostki masła ( moze byc weganskie)
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kg mąki z migdalow
1 szklanka śmietany (330g- duze opakowanie)- dalam jogurt z mleka koziego
1 i 1/2 łyżeczki sody
bakalie (dodałam do jednej porcji skórkę pomarańczową)
przyprawa do piernika (u mnie Dr Oetkera)
Syrop z agawy, stewie ,1/2 kostki masła i kakao rozpuścić a potem ucierać,aż do ostygniecia (w originalnym przepisie ucierano ok. 15 minut, ja z lenistwa 5 ).Do wystudzonej masy dodać kolejno 3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlankę śmietany, sodę i mieszankę przypraw.Na końcu dodać posiekane bakalie z przewagą suszonych śliwek (albo nie).Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
Piernik pieklam w keksowce, przelozylam powidlami bez cukru , zrobilam polewe z karobu z odrobina baileys

Tu original na ktorym sie wzorowalam http://www.wielkiezarcie.com/recipe54034.html