Tarta z szynką, fetą i rukolą*

focia

Member
Wrz 10, 2011
21
0
0
Ciasto (na tartę ok. 26 - 28 cm średnicy):
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
odrobina soku z cytryny
sól

Nadzienie:
Rukola
kilka plasterków szynki
ser feta
3 - 4 jajka
śmietana - u mnie 18%
parmezan (opcja)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Formę do tarty wyłożyć ciastem, obciążyć i zapiekać ok. 15 min w temp. 190st.
Na podpieczonym spodzie ułożyć połowę liści rukoli, pokrojoną w paski szynkę i pokruszoną fetę. Zalać mieszaniną jajek, śmietany i przypraw. Zapiec ok. 40 min w temp. 180 st. Na wierzchu ułożyć pozostałą rukolę
icon_smile.gif


Niestety - zdjęcia brak, pożarli zanim zrobiłam, ale postaram się ten brak niedługo uzupełnić
icon_smile.gif


To mój pierwszy przepis na forum, mam nadzieję, że Wam się spodoba.
 

Misztalek

Member
Sty 10, 2012
3
0
0
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami a ja już mam jeden przepis. Dla siebie i koleżanki zrobię wersję próbną w sobotę bo mój Miś dalekoooooo ale wraca akurat na czas więc będzie jak znalazł
anbetung.gif
. Dziękuję za przepis
lecker.gif