Ciasto (na tartę ok. 26 - 28 cm średnicy):
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
odrobina soku z cytryny
sól
Nadzienie:
Rukola
kilka plasterków szynki
ser feta
3 - 4 jajka
śmietana - u mnie 18%
parmezan (opcja)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Formę do tarty wyłożyć ciastem, obciążyć i zapiekać ok. 15 min w temp. 190st.
Na podpieczonym spodzie ułożyć połowę liści rukoli, pokrojoną w paski szynkę i pokruszoną fetę. Zalać mieszaniną jajek, śmietany i przypraw. Zapiec ok. 40 min w temp. 180 st. Na wierzchu ułożyć pozostałą rukolę
Niestety - zdjęcia brak, pożarli zanim zrobiłam, ale postaram się ten brak niedługo uzupełnić
To mój pierwszy przepis na forum, mam nadzieję, że Wam się spodoba.
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
odrobina soku z cytryny
sól
Nadzienie:
Rukola
kilka plasterków szynki
ser feta
3 - 4 jajka
śmietana - u mnie 18%
parmezan (opcja)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Formę do tarty wyłożyć ciastem, obciążyć i zapiekać ok. 15 min w temp. 190st.
Na podpieczonym spodzie ułożyć połowę liści rukoli, pokrojoną w paski szynkę i pokruszoną fetę. Zalać mieszaniną jajek, śmietany i przypraw. Zapiec ok. 40 min w temp. 180 st. Na wierzchu ułożyć pozostałą rukolę

Niestety - zdjęcia brak, pożarli zanim zrobiłam, ale postaram się ten brak niedługo uzupełnić

To mój pierwszy przepis na forum, mam nadzieję, że Wam się spodoba.