IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ziemniaczki pieczone z musztarda
bajaderka
post 24 Jan 2005, 20:53
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Ziemniaczki pieczone z musztarda

Mieciutkie w srodku, z chrupiaca musztardowo-czosnkowa skorka.

1/3 szklanki musztardy Dijon lub kazdej innej
2 lyzki oliwki
1 posiekany zabek czosnku
po okolo 1/2 lyzeczki oregano, bazylii, majeranku lub do smaku
sol i pieprz
6 srednich ziemniakow (okolo 1 kg), pokrojonych na czastki - ja wole ze skorka, ale mozna tez obrac

3-4 zabki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki

Wymieszac wszystkie skladniki oprocz ziemniakow w sporej misce, dodac ziemniaki, dobrze wymieszac. Zostawic na 10 - 20 minut. Wylozyc na lekko posmarowana oliwka, dosc duza forme (moze byc szklana), takiej, aby ziemniaki byly w jednej warstwie i piec w temperaturze 225 st.C przez 35-40 minut, az ziemniaki beda miekkie. W polowie pieczenia posypac plasterkami czosnku.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 26 Feb 2005, 18:52
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



te ziemniaczki dosc czesto goszcza na naszym stole, sa naprawde bardzo smaczne z ta musztardolowa skorupka:)

Ja tez czasami jak nie mam czasu robie mniej wyrafinowana wersje ziemniaczkow. Oliwe mieszam z przyprawa do drobiu i tym pedzelkuje ziemniaczki - mniam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 26 Feb 2005, 19:20
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Pyszne, robiłam już kilka razy. Polecam jak najbardziej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZielonyKot
post 28 Feb 2005, 14:05
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 422
Dołączył: 25-February 05
Użytkownik nr: 363



zrobiłam dzisiaj do obiadu, właśnie wyjęłam z piekarnika - pycha, dołączą do naszego repertuaru icon_smile.gif dodałam jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej, bo bardzo ją lubię w ziemniakach icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 28 Feb 2005, 21:06
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



u mnie byly wczoraj na obiad z kurczakiem w pomidorach by Malinna - ale cos chyba te zmieniaki nie byly za specjalne, bo ziemniaczki dobre ale nie rewelacyjne - poczekam az sie te stare kapcie mi skoncza i wtedy kupie jakis lepsiejszych i sprobuje jeszcze raz.

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 1 Mar 2005, 15:37
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



Pyszne są po prostu pyszne. icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
Zrobiłam je z dwóch musztard i obie wersje są pyszne... choć może ta z musztardy chrzanowej Kamis ciut lepsza aniżeli z miodowej.
W każdym razie mój Tomek zjadł ilość potrójną hihihi...
Pyszne!!! icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
Powód Edycji: usunięcie zbędnego cytowania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ti'Ana
post 13 Mar 2005, 08:02
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 280
Dołączył: 15-January 05
Skąd: wawa
Użytkownik nr: 260



Takie proste, takie smaczne, aż dziwne że sama na to nie wpadłam
Dzięki bajaderko
Dodałam więcej ziół bo miałam tylko świeże (bazylia, majeranek, oregano), bez soli i pieprzu- musztarda wyjątkowo słona i ostra, no i obrałam ziemniaki- zimowe mają zbyt grubą skórę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 29 May 2005, 23:34
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.890
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



aha - pysznosci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pawel
post 30 May 2005, 15:54
Post #9


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.202
Dołączył: 2-May 05
Użytkownik nr: 498



dzis je zrobie tak jakos mnie naszlo icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 3 Oct 2005, 10:35
Post #10


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



Tyle razy je zrobiłam, a nie dodalam opinii... Oj nieładnie Sylwia!!!
To są PRZEPYSZNE NAJPRZEPYSZNIEJSZE zmieniaczki jakie jadłam Uwielbiamy je i często jadamy przy czym zawsze wylizujemy naczynie po nich (jak ostygnie icon_smile.gif )
Polecam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nurthena
post 16 Dec 2005, 18:44
Post #11


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 320
Dołączył: 23-October 05
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 876



zrobilam dzisiaj do rybki pysznee wyszly ;D tatus byl zachwycony i braciszek tez a jak szybciutko sie robi zupelnie jak zwykle ziemniaczki ...tylko zapomnialam ich na koniec czosnkiem posypac

dzieki za przepis bajaderko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
magdafal
post 21 Dec 2005, 15:56
Post #12





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 67
Dołączył: 3-November 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 911



pieklam te ziemniaczki niedawno no i oczywsicie musze sie podzielic opinia-pycha, faktycznie mieciutkie w srodku i z chrupiaca skorka, i jak prosto sie je robi, to lubie-proste i smaczne:)))
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 12 Jan 2006, 22:20
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



hurrra
udało sie*!
pyszne



* bo poprzednio mi nie wyszły
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pinezka
post 26 Oct 2006, 05:46
Post #14





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 99
Dołączył: 9-March 06
Skąd: Między hajłejem a deteeśką
Użytkownik nr: 1.479



Jak mnie trema nie zje, to je dziś zrobię. To będzie debiut w temacie tych ziemniaczków, więc mam obawy, czy dobrze wyjdą, bo w moim piekarniku nie wszystko wychodzi chrupiące wtedy, kiedy powinno icon_rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 29 Dec 2006, 13:22
Post #15


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Niestety nie wyszły chyba gruebel_2.gif Pozlepiały się w jedno, pieczone nawet dłużej niż podane, a mimo to nie chrupiąca i twardawe w środku icon_rolleyes.gif
A w ogóle to jakoś mi za kwaśne icon_redface.gif no nie podeszly mi, zobaczymy jak mężowi...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sloneczko
post 29 Dec 2006, 14:58
Post #16


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 531
Dołączył: 14-August 06
Użytkownik nr: 2.123



Nie podeszly mi te ziemniaki, choc mezowi dosyc smakowaly. Podobnie jak u ewy, wyszly twardawe i jakies takie malo pikantne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adrijah
post 11 May 2010, 22:20
Post #17


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.520
Dołączył: 18-May 07
Skąd: Skierniewice
Użytkownik nr: 4.081



Zrobiłam je dzisiaj Facetowi do obiadu icon_smile.gif bo ja na Dukanie nie mogę ziemniaków jeść. Trochę przypaliłam, bo za długo w piekarniku siedziały, ale stwierdził, że mimo to dobre i ostre icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adrijah
post 12 May 2010, 11:56
Post #18


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.520
Dołączył: 18-May 07
Skąd: Skierniewice
Użytkownik nr: 4.081



CYTAT(adrijah @ 11 May 2010, 23:20 ) *
Zrobiłam je dzisiaj Facetowi do obiadu icon_smile.gif bo ja na Dukanie nie mogę ziemniaków jeść. Trochę przypaliłam, bo za długo w piekarniku siedziały, ale stwierdził, że mimo to dobre i ostre icon_smile.gif

i zapomniałam dodać, że zrobiłam wersję bez oliwy i czosnku


Go to the top of the page
 
+Quote Post
europa112
post 14 Jun 2011, 11:32
Post #19


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.501
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Dortmund
Użytkownik nr: 140



A tak wyglądają z mojego piekarnika
Załączony plik  Ziemniaki_w_musztardzie.JPG ( 206.97K ) Suma pobrań: 6
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iluana
post 14 Jun 2011, 12:00
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.507
Dołączył: 15-August 09
Użytkownik nr: 17.117



dzięki za odświeżenie - uwielbiam pieczone ziemniaki - w takiej wersji jesszcze nie robilam - mam pytanie do osób które robily z inną musztardą niż Dijon - jaka różnica ? Z którą najlepsze ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 24th February 2019 - 02:21