Marchew grillowana z kozim serem

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Marchew grillowana z kozim serem

Marchew_z_feta_grylowana.JPG

800 g marchewki
300 g koziego sera
12 szalotek ( od biedy 2 cebule)
3 łyżki tymianku
2 łyżki oregano
1 łyżeczka zmielonego kopru rzymskiego (kminku)
1 łyżeczka soli i cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Olej z oliwek

1.Marchew kroimy tak jak na zdjęciu. Gotujemy ją przez 10 minut w osolonej , ocukrzonej wodzie i dodatkiem soku z cytryny wodzie.
2.Ser kroimy w kostkę. Jeśli mamy szalotkę to ją przepoławiamy a jeśli cebulę to kroimy na większe kawałki.
3.Ser mieszamy z cebulą i wszystkimi ziołami.
4.Marchew wykładamy na żaroodporne naczynie, dodajemy mieszankę serową, sporo pieprzymy, wszystko mieszamy i skrapiamy oliwką. Wkładamy do piekarnika na najwyższą "półkę" . Włączamy opcję "grillen". Piekarnik ustawiamy na 200 stopni przez 25 minut.

Ps.1 Pomysł na potrawę zaczerpnąłem z http://www.allekochen.com/?p=2156
Ps.2 Marchew można zastąpić dynią.
 

Załączniki

  • Marchew_z_feta_grylowana.JPG
    Marchew_z_feta_grylowana.JPG
    301.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Bardzo mi się podoba. Zrobię, jak tylko dopadnę kozi ser.
Tylko nie wiem, czy chodzi o koper włoski czy kmin rzymski?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Chodzi o kmin rzymski, czyli po tutejszemu Fenchelsamen.