- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Marchew grillowana z kozim serem
800 g marchewki
300 g koziego sera
12 szalotek ( od biedy 2 cebule)
3 łyżki tymianku
2 łyżki oregano
1 łyżeczka zmielonego kopru rzymskiego (kminku)
1 łyżeczka soli i cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Olej z oliwek
1.Marchew kroimy tak jak na zdjęciu. Gotujemy ją przez 10 minut w osolonej , ocukrzonej wodzie i dodatkiem soku z cytryny wodzie.
2.Ser kroimy w kostkę. Jeśli mamy szalotkę to ją przepoławiamy a jeśli cebulę to kroimy na większe kawałki.
3.Ser mieszamy z cebulą i wszystkimi ziołami.
4.Marchew wykładamy na żaroodporne naczynie, dodajemy mieszankę serową, sporo pieprzymy, wszystko mieszamy i skrapiamy oliwką. Wkładamy do piekarnika na najwyższą "półkę" . Włączamy opcję "grillen". Piekarnik ustawiamy na 200 stopni przez 25 minut.
Ps.1 Pomysł na potrawę zaczerpnąłem z http://www.allekochen.com/?p=2156
Ps.2 Marchew można zastąpić dynią.

800 g marchewki
300 g koziego sera
12 szalotek ( od biedy 2 cebule)
3 łyżki tymianku
2 łyżki oregano
1 łyżeczka zmielonego kopru rzymskiego (kminku)
1 łyżeczka soli i cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Olej z oliwek
1.Marchew kroimy tak jak na zdjęciu. Gotujemy ją przez 10 minut w osolonej , ocukrzonej wodzie i dodatkiem soku z cytryny wodzie.
2.Ser kroimy w kostkę. Jeśli mamy szalotkę to ją przepoławiamy a jeśli cebulę to kroimy na większe kawałki.
3.Ser mieszamy z cebulą i wszystkimi ziołami.
4.Marchew wykładamy na żaroodporne naczynie, dodajemy mieszankę serową, sporo pieprzymy, wszystko mieszamy i skrapiamy oliwką. Wkładamy do piekarnika na najwyższą "półkę" . Włączamy opcję "grillen". Piekarnik ustawiamy na 200 stopni przez 25 minut.
Ps.1 Pomysł na potrawę zaczerpnąłem z http://www.allekochen.com/?p=2156
Ps.2 Marchew można zastąpić dynią.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: