Babka ajerkoniakowa z czekoladą i wiśniami

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Ajerkoniakowa babka z czekoladą i wiśniami.
(wczoraj ją testowałam w poszukiwaniu czegoś ciekawego na święta,źródło jest mi nie znane ,(kilka lat temu dostałam od kogoś przepis i zapomniałam)


20 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
Aromat cytrynowy 1 łyżeczka
25 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg czekolady mlecznej lub deserowej
4 jaja
250 g ajerkoniaku
¾ szkl wiśni z syropu
polewa czekoladowa, platki migdałowe

Margaryny, cukier, aromat cytrynowy miksujemy na biały puch dodając po jednym żółtku, wsypać przesiana make z proszkiem do pieczenia i jeszcze miksować . Posiekana na kawałki czekoladę dodajemy do ciasta na przemian z ajerkoniakiem nadal miksując na mniejszych obrotach, do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubita piane z białek, delikatnie wymieszać
Ciasto wlewamy do formy i wtykamy w nie wiśnie .
Piec w nagrzanym piekarniku – 180 stopni ok. 45 min.
Ostudzone ciast polać polewą i obsypać płatkami migdałowymi.
Ja miałam jeszcze dwa wolne białka i dołączyłam do tej babki ,nie zaszkodziły jej
daumen.gif

Ucierałam dość długo i ciasto wyszło jak puszek
 

Załączniki

  • DSC_8404.JPG
    DSC_8404.JPG
    170.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Dzięki za przepis
icon_smile.gif
Będę piekła w najbliższym czasie.

Lena 7900, ile to wychodzi 250g ajerkoniaku w przeliczeniu na ml?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Właśnie się piecze, tylko bez wiśni, bo okazało się, że nie mam, trudno ;)

Zrobiłam z połowy porcji, bo miałam tylko 2 jajka i pomyślałam, że to będzie akurat na 2 foremki serduszka, ale wyszły mi 3 ;) Sporo tego ciasta. Ale to akurat plus
icon_smile.gif

Jestem bardzo ciekawa, jakie będzie w smaku