- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
Ajerkoniakowa babka z czekoladą i wiśniami.
(wczoraj ją testowałam w poszukiwaniu czegoś ciekawego na święta,źródło jest mi nie znane ,(kilka lat temu dostałam od kogoś przepis i zapomniałam)
20 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
Aromat cytrynowy 1 łyżeczka
25 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg czekolady mlecznej lub deserowej
4 jaja
250 g ajerkoniaku
¾ szkl wiśni z syropu
polewa czekoladowa, platki migdałowe
Margaryny, cukier, aromat cytrynowy miksujemy na biały puch dodając po jednym żółtku, wsypać przesiana make z proszkiem do pieczenia i jeszcze miksować . Posiekana na kawałki czekoladę dodajemy do ciasta na przemian z ajerkoniakiem nadal miksując na mniejszych obrotach, do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubita piane z białek, delikatnie wymieszać
Ciasto wlewamy do formy i wtykamy w nie wiśnie .
Piec w nagrzanym piekarniku – 180 stopni ok. 45 min.
Ostudzone ciast polać polewą i obsypać płatkami migdałowymi.
Ja miałam jeszcze dwa wolne białka i dołączyłam do tej babki ,nie zaszkodziły jej
Ucierałam dość długo i ciasto wyszło jak puszek
(wczoraj ją testowałam w poszukiwaniu czegoś ciekawego na święta,źródło jest mi nie znane ,(kilka lat temu dostałam od kogoś przepis i zapomniałam)
20 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
Aromat cytrynowy 1 łyżeczka
25 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg czekolady mlecznej lub deserowej
4 jaja
250 g ajerkoniaku
¾ szkl wiśni z syropu
polewa czekoladowa, platki migdałowe
Margaryny, cukier, aromat cytrynowy miksujemy na biały puch dodając po jednym żółtku, wsypać przesiana make z proszkiem do pieczenia i jeszcze miksować . Posiekana na kawałki czekoladę dodajemy do ciasta na przemian z ajerkoniakiem nadal miksując na mniejszych obrotach, do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubita piane z białek, delikatnie wymieszać
Ciasto wlewamy do formy i wtykamy w nie wiśnie .
Piec w nagrzanym piekarniku – 180 stopni ok. 45 min.
Ostudzone ciast polać polewą i obsypać płatkami migdałowymi.
Ja miałam jeszcze dwa wolne białka i dołączyłam do tej babki ,nie zaszkodziły jej

Ucierałam dość długo i ciasto wyszło jak puszek
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: