Ciasto cytrynowe z Waldorf-Astoria

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Ciasto bardzo smaczne, mocno wilgotne, lukier na wierzchu lekko kwaśnawy,
dopełniający całości, najlepiej smakuję tego samego dnia, takie jeszcze letnie,
robię go już od kilku lat i zawsze jest tak samo smaczne
lecker.gif

przepis stąd http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51872751,51872751.html

1 szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru
1.5 szklanki + 1 łyżka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0.5 szklanki kwaśnej śmietany 22%
3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

Lukier cytrynowy z 0.5 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny

Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę keksową ( 22cmx 8cm)
W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do
pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż
do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny,
ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę i
piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokryć nie
za grubo lukrem cytrynowym

smacznego
wink.gif
 

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Polecam w upieczonym ciscie zrobic dziury wykalaczka i wlac do dziurek ten cytrynowy lukier, ciasto jest naprawde przepyszne, niby nic wielkiego a jednak.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Podnoszę do góry, bo jutro robię.

Gotowe, jak zawsze pyszny
lecker.gif


cytrynowy_Brysia.JPG
 

Załączniki

  • cytrynowy_Brysia.JPG
    cytrynowy_Brysia.JPG
    50.4 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Upiekłam wczoraj, a dziś stygnie właśnie po raz drugi
icon_wink.gif
fiesgrins.gif
bardzo dobre, proste, szybkie, cytrrrrynowe
mniam.gif


edit
Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła w drugim podejściu
icon_smile.gif

więc cukru szklanka bez tych łyżek
i sposób wykonania ciut inny - ubiłam jaja z cukrem i dodałam resztę składników, wmieszałam i do pieca - efekt identyczny, ciasto rosło tak samo i struktura ciasta bez zmian
Do lukru dałam chlapkę rumu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Cinko, witamy w klubie
icon_mrgreen.gif
cieszę się że ciasto wam posmakowało
lecker.gif


Zastanawiam się jak by ono smakowało ze skórką pomarańczową, ale reszta składników bez zmian,
tzn z zachowaniem soku z cytryny dla utrzymania kwasowości ciasta
gruebel_2.gif

Nie ma rady, cza w tym tygodniu wypróbować.
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Reniam bardzo smaczne ciasto, zrobiłam z modyfikacją Cinki - prościej i szybciej; dzięki za przypomnienie / kiedyś zrobiłam je z forum "gazety"/.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Zrobiłam tak jak wcześniej napisałam, ze skórką pomarańczową i ta wersja też bardzo nam smakuje, może nawet lepiej, bo całe ciasto zjedliśmy dziś do porannej kawy, tak że nawet do zdjęcia nie wystarczyło
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
Ja je kiedyś robiłam, jeszcze z forum gazetowego i pamiętam, że mi smakowało, a potem o nim zapomniałam. Fajny pomysł z tą skórką pomarańczową.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,831
53
48
Upieklam. Wyroslo pieknie. Przepis bardzo latwy. Ale jednak nie moj smak. Kiedys piekłam takie cytrynowe nasaczane, ale tez chyba jednak dzis bym na niego nie miala ochoty.
Sprobuje jeszcze za jakies pol roku/rok bo teraz mogę miec troche zmieniony smak... Jesli wiecie o co chodzi
icon_wink.gif