IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto cytrynowe z Waldorf-Astoria
reniam_123
post 25 Mar 2012, 11:12
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.062
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Ciasto bardzo smaczne, mocno wilgotne, lukier na wierzchu lekko kwaśnawy,
dopełniający całości, najlepiej smakuję tego samego dnia, takie jeszcze letnie,
robię go już od kilku lat i zawsze jest tak samo smaczne lecker.gif
przepis stąd http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51872751,51872751.html

1 szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru
1.5 szklanki + 1 łyżka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0.5 szklanki kwaśnej śmietany 22%
3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

Lukier cytrynowy z 0.5 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny

Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę keksową ( 22cmx 8cm)
W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do
pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż
do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny,
ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę i
piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokryć nie
za grubo lukrem cytrynowym

smacznego wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Mar 2012, 11:21
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Dzięki za wpisanie przepisu; ciasto zapowiada się niezwykle smacznie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bezuna
post 25 Mar 2012, 15:50
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 228
Dołączył: 24-April 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.683



Polecam w upieczonym ciscie zrobic dziury wykalaczka i wlac do dziurek ten cytrynowy lukier, ciasto jest naprawde przepyszne, niby nic wielkiego a jednak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 21 Nov 2014, 12:13
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.062
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Podnoszę do góry, bo jutro robię.

Gotowe, jak zawsze pyszny lecker.gif

Załączony plik  cytrynowy_Brysia.JPG ( 50.45K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 7 Feb 2015, 22:21
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Upiekłam wczoraj, a dziś stygnie właśnie po raz drugi icon_wink.gif fiesgrins.gif bardzo dobre, proste, szybkie, cytrrrrynowe mniam.gif

edit
Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła w drugim podejściu icon_smile.gif
więc cukru szklanka bez tych łyżek
i sposób wykonania ciut inny - ubiłam jaja z cukrem i dodałam resztę składników, wmieszałam i do pieca - efekt identyczny, ciasto rosło tak samo i struktura ciasta bez zmian
Do lukru dałam chlapkę rumu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 8 Feb 2015, 08:03
Post #6


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.062
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Cinko, witamy w klubie icon_mrgreen.gif cieszę się że ciasto wam posmakowało lecker.gif

Zastanawiam się jak by ono smakowało ze skórką pomarańczową, ale reszta składników bez zmian,
tzn z zachowaniem soku z cytryny dla utrzymania kwasowości ciasta gruebel_2.gif
Nie ma rady, cza w tym tygodniu wypróbować.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Szarotka
post 10 Feb 2015, 10:41
Post #7


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.293
Dołączył: 12-April 07
Użytkownik nr: 3.730



Reniam bardzo smaczne ciasto, zrobiłam z modyfikacją Cinki - prościej i szybciej; dzięki za przypomnienie / kiedyś zrobiłam je z forum "gazety"/.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 10 Feb 2015, 13:51
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.062
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



CYTAT(Szarotka @ 10 Feb 2015, 10:41 ) *
Reniam bardzo smaczne ciasto, zrobiłam z modyfikacją Cinki - prościej i szybciej; dzięki za przypomnienie / kiedyś zrobiłam je z forum "gazety"/.



No i fajnie, też tak zrobię następnym razem icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 22 Feb 2015, 10:19
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.062
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Zrobiłam tak jak wcześniej napisałam, ze skórką pomarańczową i ta wersja też bardzo nam smakuje, może nawet lepiej, bo całe ciasto zjedliśmy dziś do porannej kawy, tak że nawet do zdjęcia nie wystarczyło icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yrsa
post 23 Feb 2015, 21:11
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 24.225
Dołączył: 3-January 09
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 13.254



Ja je kiedyś robiłam, jeszcze z forum gazetowego i pamiętam, że mi smakowało, a potem o nim zapomniałam. Fajny pomysł z tą skórką pomarańczową.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 10 Nov 2017, 17:03
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.062
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Podnoszę bo jutro chcę go zrobić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 11 Nov 2017, 15:35
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.062
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej jednak najlepszy lecker.gif


Załączone pliki
Załączony plik  cytrynowy.jpg ( 107.36K ) Suma pobrań: 0
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MarthaB
post 23 Nov 2017, 21:03
Post #13


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.377
Dołączył: 9-April 09
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 15.159



Upieklam. Wyroslo pieknie. Przepis bardzo latwy. Ale jednak nie moj smak. Kiedys piekłam takie cytrynowe nasaczane, ale tez chyba jednak dzis bym na niego nie miala ochoty.
Sprobuje jeszcze za jakies pol roku/rok bo teraz mogę miec troche zmieniony smak... Jesli wiecie o co chodzi icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th July 2019 - 13:48