Pieczona ryba z wyspy Spetse*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepis pochodzi z książki 'Smaki świata - Grecja'

4 filety rybne, na przykład dorsz
oliwa z oliwek
1 drobno posiekana cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
400 g krojonych pomidorów z puszki
szczypta cukru
2 łyżki stołowe posiekanej zielonej pietruszki
sok z cytryną
55 g grubej bułki tartej
sól i pieprz


- rybę skropić sokiem z cytryny i obsypać solą i pieprzem
- oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć czosnek i cebulę przez chwilę
- wlać wino, dodać pomidory, cukier i pietruszkę, doprawić do smaku
- doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około pół godziny, aż sos zgęstnieje
- obłożyć rybę sosem, wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 minut
- rybę posypać bułką tartą, podwyższyć temperaturę piekarnika do 220 stopni i piec jeszcze 15 minut.

Ponieważ jestem na MM, zrezygnowałam z bułki tartej, dlatego na zdjęciach tego n ie ma. Zamiast fileta była tuszka pstrąga.

pstr_g1.jpg

pstr_g2.jpg
 

Załączniki

  • pstr_g1.jpg
    pstr_g1.jpg
    83.3 KB · Wyświetleń: 1
  • pstr_g2.jpg
    pstr_g2.jpg
    87.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Nooooo, a smak jaki? dobre to?
Bo ja z rybami to nie teges, ale chłop lubi i ryby i pomidory
icon_smile.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Dobre. Ja lubię smak wyrazisty, więc natarłam tego pstrąga porządnie pieprzem i solą, a do sosu dałam dużo czosnku.