- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis pochodzi z książki 'Smaki świata - Grecja'
4 filety rybne, na przykład dorsz
oliwa z oliwek
1 drobno posiekana cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
400 g krojonych pomidorów z puszki
szczypta cukru
2 łyżki stołowe posiekanej zielonej pietruszki
sok z cytryną
55 g grubej bułki tartej
sól i pieprz
- rybę skropić sokiem z cytryny i obsypać solą i pieprzem
- oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć czosnek i cebulę przez chwilę
- wlać wino, dodać pomidory, cukier i pietruszkę, doprawić do smaku
- doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około pół godziny, aż sos zgęstnieje
- obłożyć rybę sosem, wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 minut
- rybę posypać bułką tartą, podwyższyć temperaturę piekarnika do 220 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Ponieważ jestem na MM, zrezygnowałam z bułki tartej, dlatego na zdjęciach tego n ie ma. Zamiast fileta była tuszka pstrąga.

4 filety rybne, na przykład dorsz
oliwa z oliwek
1 drobno posiekana cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
400 g krojonych pomidorów z puszki
szczypta cukru
2 łyżki stołowe posiekanej zielonej pietruszki
sok z cytryną
55 g grubej bułki tartej
sól i pieprz
- rybę skropić sokiem z cytryny i obsypać solą i pieprzem
- oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć czosnek i cebulę przez chwilę
- wlać wino, dodać pomidory, cukier i pietruszkę, doprawić do smaku
- doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około pół godziny, aż sos zgęstnieje
- obłożyć rybę sosem, wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 minut
- rybę posypać bułką tartą, podwyższyć temperaturę piekarnika do 220 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Ponieważ jestem na MM, zrezygnowałam z bułki tartej, dlatego na zdjęciach tego n ie ma. Zamiast fileta była tuszka pstrąga.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: